Zöld gyűrű

2023.03.22. 11:20

Folyamatosak az erdősítések Gyulán

P. G.

Gyulavári erdő

Fotó: Bencsik Ádám

Az erdők világnapja kapcsán összegezte a legfontosabb gyulai erdősítési projekteket dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere. 

Mint kiemelte, az erdők rendkívül jelentős szerepet játszanak a klímaváltozás káros hatásainak enyhítése során. Minél több az erdő, annál tisztább a levegő, annál gazdagabb az élővilág, és bizony az aszály káros hatásaink mérséklésében is közreműködik az erdő. 

– A város körüli erdők gyarapítása ezért kiemelt jelentőségű programja önkormányzatunknak. Célunk az, hogy újabb erdők telepítésével zöld gyűrűt hozzunk létre Gyula városa körül – hangsúlyozta a polgármester. A részletekről kifejtette, ennek érdekében a Kálvária-domb mögötti önkormányzati tulajdonú területen, kormányzati támogatással mintegy 10 hektár, őshonos elegyfajokkal gazdagított tölgyerdőt ültettek. Az egykori szennyvíztelep területén, az Eleki út mellett 3,5 hektáron ugyanilyen erdőt telepítettek. Az aszályhoz képest mindkét ültetvény megfelelő állapotban van.

– Ezeket az új ültetvényeket 12 évig gondozzuk aktívan annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink élvezzék majd előnyös környezeti hatásaikat, és dolgozunk újabb területek erdősítésének előkészítésén is – tette hozzá dr. Görgényi Ernő.

A polgármester kitért arra, hogy a tavalyi rendkívül aszályos időjárás sokak figyelmét irányította a vízvisszatartásra és az ökológiai vízpótlásra, melyek kulcsfontosságúak erdeink megóvása szempontjából. 

– Gyulán és környékén a helyi vízügyi és erdészeti szakembereknek, köztük a város erdőtelepítési programját is koordináló Puskás Lajos okleveles erdőmérnöknek hála, viszonylag jó helyzetben vagyunk. A DALERD több mint 25 éve kezdte el azt a munkát, melynek köszönhetően mintegy 40 kilométer időszakos vízfolyást állítottak helyre és alakítottak ki az általuk kezelt erdőterületen, amely csaknem tizenhat hektár nyílt vízfelülettel gazdagítja a mályvádi és a remetei erdőtömböt – zárta összegzését dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

 

Gyula városát csodálatos erdők ölelik körül. Fotó: Bencsik Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában