Hagyományőrzés

2023.03.30. 13:59

Felpörögnek a népi kézművesség motorjai

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és Békésből kilenc települési szervezet is csatlakozott programokkal a március 27. és április 2. közötti Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hetéhez. Békésben az országos átlagnál nagyobb számban irányítják rá a figyelmet a népi kézművességre, melynek helye, szerepe van világunkban.

Nyemcsok László, [email protected]

A mézeskalács-készítők már készülnek a vasárnapi kiállításra

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai elnevezéssel 15 éve indítottak el eseménysort Párizsból, a program Európa számos országában követőkre talál. Ehhez tíz éve csatlakozott a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Hagyományok Háza. E három szervezet társzervezőként koordinálja, ösztönzi, szervezi a hazai eseményeket.

– Az első két szervezetnek tagja a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Házának pedig hálózati tagja vagyunk – hangsúlyozta Pál Miklósné, a népművészeti egyesület elnöke. –  Az idei év üzenete: „Kézművesség a mindennapjainkban.” Ráirányítjuk a figyelmet a programokkal, bemutatókkal, gyakorlati foglalkozásokkal a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére. Megmutatjuk, hogy a népi művészet és a kézművesség el tud varázsolni bennünket, kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával pedig fenntartható környezetet teremt.

A húsvétváró játszóház programjából a tojásfestés sem hiányozhat

Pál Miklósné kitért arra, az alkotóházak, a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek, közösségek, műhelygalériák olyan egyedi programokkal rukkoltak, rukkolnak elő Békésben, melyek révén a népművészet hagyományai, értékei, a népművészek tudásalapú tárgymegújító törekvései jelennek meg.

– A Békés Megyei Népművészeti Egyesület fontosnak tartja a népi kézművesség imázsának erősítését, a közösségek és programjaik megismertetését – mondta az elnök. – Ennek érdekében mozgósítottuk, ösztönöztük a megyei kisközösségeket a csatlakozásra.

Ez jól sikerült, ugyanis Békéscsabán, Gyulán, Battonyán, Gádoroson, Kétegyházán, Mezőberényben, Mezőkovácsházán és Nagybánhegyesen is színes, gazdag programokon kalauzolják a látogatókat, érdeklődőket a szervezők, akinek egyike mondta: ilyenkor felpörögnek a népi kézművesség helyi motorjai is.  

Nyitott műhelyeket kereshetnek fel az érdeklődők a Tégla Népművészeti Alkotóházban

A Békés Megyei Népművészeti Egyesületnél Békéscsabán, a Tégla Népművészeti Alkotóházban megtekinthető az „Egyszer volt, hol nem volt…” – Filmképek a Magyar népmesék rajzfilmsorozatból című kiállítás. Április 1-jén, szombaton „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt…” címmel Húsvéti ráhangolót tartanak családi kézműves játszóházzal, tojásfestéssel, fafaragással, nemezeléssel, néptánccal és húsvéti szokások felelevenítésével. Április elsején és másodikán a Nyitott műhelyek program keretében hímző, mézeskalácssütő és rojtkötő műhelyekbe tekinthetnek be a látogatók, és mézeskalács-kiállítás is várja az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában