Nemzeti park

2023.03.31. 15:34

Erősödött a remény a Dévaványán feltűnt új uhuval

A napokban ismét egy revírfoglaló uhu hangjára lettek figyelmesek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Dévaványa térségében – adta hírül az igazgatóság.

V. E.

Bíznak benne, hogy ez a nagytestű, fokozottan védett bagoly hamarosan költőfajként is megjelenik

Fotó: Czifrák Gábor/KMNP

Elárulták, az immár sokadik megfigyelés tovább erősíti azt a reményt, hogy ez a nagytestű, fokozottan védett bagoly hamarosan költőfajként is megjelenik a térségben. A nemzeti park munkatársai hozzátették, hogy mivel a madár revírfoglaló hangot hallatott, így nagy valószínűséggel egy már ivarérett példányról van szó. Visszaemlékeztek, először csak az uhu hangját hallották, majd az esti órákban már a bagoly repülését is megfigyelhették.

Ismertették, az uhu a legnagyobb bagolyfaj Magyarországon, de csupán kis számban költ a középhegységekben. Az utóbbi években azonban a síkvidéki tájakon is egyre gyakrabban felbukkan, így tehát joggal lehet számítani arra, hogy hamarosan fészket is rak a Dél-Alföldön. Ebben reménykednek a dévaványai térségben is, hiszen ahogy fent említették, a mostani már a sokadik náluk felbukkanó revírfoglaló uhu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában