Március 15.

2023.03.15. 09:45

Elismerésekkel köszönték meg az értékteremtést Mezőberényben

Az idén Mezőberény kétnapos ünnepséggel emlékezik meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról, aminek részeként kedden este kitüntetéseket adták át a művelődési központ színháztermében. Az intézmény bejárata fölött óriáskokárda fogadta a vendégeket, illetve az aulában Petőfiről rendeztek kamaratárlatot.

Köszönetet mondtak a munkájáukért Fotó: Orlai Ház

Az Orlai ház tudósításából kiderül, hogy az általános iskola diákjainak ünnepi műsora után elmondott köszöntőjében Siklósi István polgármester kifejtette, az ágazati elismerések átadására a testület március 15-öt, mint a nemzeti összefogás napját tűzte ki.

– Kedden olyan személyiségeket jutalmazunk, akik talán nem is sejtik, milyen nagy hatással vannak a környezetükre – emelte ki. Mint mondta, jutalmazták az elvégzett munkát, mivel csak azzal lehet eredményt elérni. Az elismeréssel köszönetüket fejezik ki az értékteremtésért.

Színvonalas műsor színesítette az est programját Fotó: Orlai Ház

A kitüntetetteknek az elismerést Siklósi István polgármester és Körösi Mihály alpolgármester adta át.

Edzői tevékenységéért, az utánpótlás nevelésében végzett példaértékű munkájáért, emberi magatartásáért és közösségépítéséért az önkormányzat Lészkó-Kurucz Erikának „Mezőberény Sportjáért” elismerő címet adományozott. Lészkó-Kurucz Erika egykori válogatott, mesterfokú tornászként testnevelő tanári végzettséget szerzett. Az alapoktól építette fel a Tóth Károly által létrehozott Mezőberényi Malom-Fitness DS Egyesület tornász szakágát. Az elmúlt évek munkája eredményre vezetett, tanítványai jobbnál jobb helyezéseket értek el, és a városi rendezvényeken is rendszeresen bemutatják tudásukat. Tanítványai részt vettek Kecskeméten a Torna Diákolimpia országos elődöntőjében, ahol Jozaf Hédi országos döntőbe került. Növendékei 2022-ben első alkalommal indultak el az Országos Fit Kid Dance B versenyen. A tavaszi versenyek alapján három tanítványa jutott be az országos döntőbe, ahol Jozaf Hédi harmadik helyezést ért el. Tavaly csapatuk először mérettette meg magát az Acro Free Dance Európai Kupán is, és rögtön az előkelő hatodik helyen végeztek.

Schäffer Mártonnénak a város szociális ellátásáért, az idősgondozás területén és a szociálisan rászoruló családokért végzett kiemelkedő munkáját az önkormányzat „Mezőberény Egészségügyéért, Szociális Ellátásáért” címmel ismerte el. Schäffer Mártonné a Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálatnak megalakulása óta egyik munkatársa, vezetője, a szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások szakembere. Fő területe az idősgondozás, amelyen belül az ellátottak biztonsága érdekében új intézkedéseket dolgozott ki. Önkéntes tevékenységek szervezése terén is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az intézmény elsők között csatlakozott a Kapu Programhoz, mely lakóközösségi alapon szerveződő önkéntes segítő szolgálat, és annak vezetője, koordinátora lett. Igazgató-helyettesként tevékenykedett az intézményi szolgáltatások minőségfejlesztése terén és néhány hónapig megbízott vezetőként látta el a feladatokat.

Mezeiné Szegedi Erzsébetnek a nevelés, oktatás területén végzett példaértékű tevékenységéért, közösségépítő munkájáért, valamint a nevelőmunkán túlmutató, személyes példájáért, a város rendezvényein nyújtott mintaértékű segítségéért az önkormányzat „Mezőberény Neveléséért, Oktatásáért,” elismerő címet adományozta.

Mezeiné Szegedi Erzsébet pedagógusi pályája 1985-ban indult. Részt vett 1996-ban az első mazsorett csoport megalakításában, és azóta az együttes szakmai vezetője. Az eltelt évek alatt több szakmai és városi elismerésben részesült a közösség és ő maga is. Munkája elismeréséül az oktatók szakmai díját, a nívódíjat vehette át, a nemzetközi szövetség tagjaként meghatározó szakembere a mazsorett világnak. Nemzeti és nemzetközi pontozó bíró, a MWF-Majorette Sport WORLD Federation bírói bizottságának a tagja. A Magyar Majorette Szervezetek Szövetségének közgyűlése 2014-ben szakmai alelnökévé választotta, ugyanebben az évben OKJ-és táncsport edzői végzettséget szerzett. Tanítványaival 2022-ben Horvátországban újra nemzetközi sikert, Európa bajnoki címet ért el. 2010-től 2019-ig önkormányzati képviselő volt. A testvérvárosi kapcsolat terén tanúsított elkötelezettségéért 2019 júliusában Münsingen elismerő oklevelét, a város legrangosabb kitüntetését vehette át.

A Mezőberényi Szlovákok Szervezetét a nemzetiségi identitástudat erősítéséért, a múlt ismeretének bővítéséért és a szlovák hagyományok őrzéséért, a város kulturális értékeinek gazdagításáért végzett munkájáért Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete a „Mezőberény Kultúrájáért, Nemzetiségi Kultúrájáért” elismerő címmel tüntette ki. A Mezőberényi Szlovákok Szervezete 1992. november 12-én alakult meg, a nemzetiségi hagyományok ápolását, az szlovákok identitásának megőrzését tűzték ki célul. Kezdettől fogva felkarolták és segítették a Szlovák Pávakört, az együttes sokat tett a népzenei örökség megőrzéséért. Versenyeken és minősítő rendezvényeken képviselték Mezőberényt. Példaértékű a kapcsolatuk a testvérvárosunk, Gúta civil szervezetével, a Szlovák Kultúra Baráti Körével és több szlovákiai szervezettel. A szervezet hagyományteremtő szándékkal 2008-ban indította útjára az adventi gyertyagyújtást, és azóta is minden évben szervezi a programot. A mezőberényi szlovákok életében jelentős előrelépést hozott, hogy 2016-ban megvásároltak egy önálló épületet, és azt közösségi házzá alakították át, és azt két évvel később nemzetiségi szobával bővítették. Az elmúlt időszakban bátor kezdeményezéssel álltak elő – a nemzetiségi önkormányzattal közösen – megmentették az utolsó mezőberényi ulicskás házat. Pályázat segítségével 2022-ben hozzákezdhettek a teljes felújításához, ennek befejezését a város újratelepítésének 300. évfordulójára időzítik.

Siklósi István polgármester Fotó: Orlai Ház

A kitüntetetteknek Csonka Dóra és Puskás Dániel, a Békéscsabai Jókai Színház színművészei ajándékként egy dalt énekeltek el.

Az elismerések átadása után a Petőfi szobornál az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, a kormányhivatal, a hatóságok, az intézmények, az egyházak és a civil szervezetek képviselői a koszorúikat helyezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában