Békés vármegye

2023.03.21. 15:02

Egy sör nem sör, de a jelentős drágulás miatt jóval kevesebb fogy

Óriási sörkatasztrófa, bődületes drágulás, kibírhatatlan sörinfláció. Ilyen és hasonló kifejezésekkel találkozni a „komlószörp” jelentős áremelkedése miatt. Tény, hogy a sörök az üzleteben és a vendéglátóhelyeken is jóval többe kerülnek tavalyhoz képest, üvegenként, dobozonként, korsónként Békésben is 100–150 forinttal drágult egy malátaital. Vannak helyek, ahol a csapolt sörök választékából visszavettek, hogy ne romoljon rájuk a lecsökkent forgalom miatt a habos nedű.

Nyemcsok László, [email protected]

Inkább kevesebb fajta csapolt sört tartanak, hogy biztosan friss, minőségi italhoz jusson a vendég. Képünkön Máté György, a békéscsabai Borozó pultosa

Fotó: Für Henrik

Lefotózott sörhűtőn olvastam az idézetet: „T. Vásárlóink! A sörgyárak 2023. január 1-jével 70–100 forintot emeltek a termékeken. Legyenek szívesek, ne az eladókon töltsék ki haragjukat. Köszönöm.”

Hogy kire kell mutogatni az áremelkedés miatt? Miként más portékáknál, ennél is mindenki védi a mundér becsületét, vagyis azzal érvel, hogy a gazdasági és energiaválság, a gyenge forint és az infláció mind-mind szerepet játszanak a drágulásban. A fogyasztó ebből egyet lát, az árat, és eldönti, hogy sörözik vagy mást iszik. Bár többekkel beszélve, nemrégiben az üdítők árát növelték meg újra húsz százalékkal a gyártók, forgalmazók, és itt sem ez volt az első áremelés, ha csak az elmúlt fél évet nézzük.

No, de vissza a sörre. Ugyan a magyar lakosság nem tartozik a világ legnagyobb sörfogyasztói közé, itthon is a legkedveltebb alkoholos italnak számít a sör. Olyannyira, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi kutatása szerint a hetente legalább egyszer alkoholt fogyasztók közül 63 százalékuk a habos italt választja. Európa sörivó csúcsától azonban messze vagyunk, a cseheknél évente mintegy 129 liternyi sör fogyasztása jut egy főre, míg hazánkban csupán 68 liter. Igaz, még ennyi is elég az európai top 10-hez.

Az üzletekben is drágább a sör, de a választékban minden kategóriájú italt biztosítanak, természetesen más-más áron Képünkön Váczi Veronika, a békéscsabai Százas ABC munkatársa

Uhrin Péter, aki Békéscsabán a Kakas és az Éden presszót, valamint a Szünet kávézót is üzemelteti, elmondta, fél év alatt negyven százalékkal emelkedtek a sör beszerzési árai. Bár a három helyen eltérő a vendégkör, de abban megegyeznek, hogy szeretik a sört. Így az árak szíven ütötték őket, jobban mondva, a zsebüket.

– Mindez a forgalom csökkenésében is megmutatkozik – ecsetelte a vállalkozó. – Vagy lemondanak a sörről az emberek, vagy kevesebbet fogyasztanak, illetve a gyengébb minőségűeket vásárolják meg a boltokban. Nem csoda, hogy sorra zárnak be vendéglátóhelyek, amihez az egyéb költségek brutális emelkedése is hozzájárul. Naponta ott vagyok a vendéglőimben, és szomorúan tapasztalom a vendégkör, a forgalom visszaesését. Nem egyszer mondom estefelé a pultosoknak, hogy inkább zárjanak be idő előtt, mert nincs vendég, és csak fogy a drága energia. Többen vagyunk úgy, hogy nyárig kihúzzuk valahogy – cégünknek például a tavalyi nyereségét elvitte a január és a február –, aztán meglátjuk, érdemes-e egyáltalán nyitva tartani. Természetesen nem a bezárás a cél, és szeretnénk továbbra is kiszolgálni a vendégeket, munkát biztosítani az alkalmazottaknak, de van egy határ, amit már nem szabad túllépni a működésben.

Ötről lementek kettőre a csapoltnál

Gazsó Mátyás, a békéscsabai Borozó bérlője hangsúlyozta, a vendéglátóhelynek ősidők óta ez a neve, de náluk is a sör a legkeresettebb ital. Igyekeztek is mindenki ízlésének megfelelni, és ötféle sört is csapoltak.

– Most azonban lementünk kettőre, mert egyszerre mind az öt nem forog úgy, hogy folyamatosan lehessen biztosítani a megfelelő minőséget, abból pedig nem engedünk – hangsúlyozta Gazsó Mátyás. –  Hallani, hogy ma már hosszabb ideig is jó marad a hordóban a sör az új technológiák miatt, van ebben némi igazság, de ha hosszabb ideig ott pang a sör, az rámegy a minőségre, lerakódások lesznek, és hiába tisztítja, mossa, öblíti, fertőtleníti a rendszert az előírtak szerint az ember. Azt pedig ilyen árak mellett nem engedhetjük meg magunknak, hogy negyed- vagy félhordónyi italt csak úgy kiöntsünk.

A Borozó üzemeltetője szólt arról, a legnagyobb bajban azok vannak, akik csak italokat forgalmaznak, éttermi szolgáltatásuk nincsen. Bár a pandémia idején náluk is jelentősen megcsappant a fogyasztás, hiszen sokáig csak az elvitel és a kiszállítás működött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában