Soha ne féljünk tárgyalni!

2023.03.01. 10:34

Csak négy dolog kell és jobban mehet az állásinterjú is: diplomáciai előadás Békéscsabán

Soha ne féljünk tárgyalni! – A diplomácia szerepe életünkben címmel tartott dr. Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomáciai műhelyének vezetője elgondolkodtató, gyakran humoros, számos a mindennapi életben is hasznos információt és valódi életből vett történetet felvonultató előadást kedden délután az MCC békéscsabai képviseletén.

Papp Gábor gabor2.papp@@mediaworks.hu

Dr. Kiss Rajmund elmondta, alapvetően hosszú távra tervezünk

Fotó: J. P.

„Beszélgetünk, tárgyalunk, vitázunk, érvelünk, meggyőzünk…Egész nap kommunikálunk, és bizony gyakran nekünk is elő kell vennünk diplomáciai érzékünket, ha meg akarunk valakit győzni az igazunkról. De hogy csinálja ezt egy profi, aki éveken keresztül diplomataként dolgozott?” – ezekkel a mondatokkal vezették be előzetesen előadást az MCC szakemberei. Dr. Kiss Rajmund korábban külgazdasági irodavezető volt Magyarország Szingapúri Nagykövetségén, ahol később első beosztotti pozícióban képviselte hazánkat, de Magyarország állandó képviselőjeként és nagyköveteként is tevékenykedett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett Genfben.

Mint elöljáróban elmondta, olyan kommunikációs eszközöket hozott magával Békéscsabára, amelyek a hétköznapokban is alkalmazhatók, irányt adnak arra, hogy miként tudunk átlagos, mindennapi helyzeteket úgy megoldani, hogy kapcsolatot építsünk és sikeresen tárgyaljunk.

A diplomata nyitányként egy négylépcsős tárgyalási koncepciót mutatott be. Első elemként a megkülönböztetésről szólt.

– Egészségesen, pozitívan kell, de nem túltolva kell megkülönböztetni magunkat, úgy, hogy ne sértsük meg a másikat, mert az kontraproduktív lenne – emelte ki. – Ha például egy terméket vagy egy szolgáltatást szeretnék eladni, akkor nem azt mondom, hogy a többi tré, hanem azt, hogy a mi szolgáltatásunk versenyképesebb.

Következő elemként az alkalmazkodás témáját járta körül. – Ahogy például a családunkban, úgy a tárgyalásokon is alkalmazkodnunk kell – folytatta a gondolatot. – Kérdés, hogy meddig és milyen szintig, erre viszont nincsenek egyértelmű receptek, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ennek következő lépcsője pedig a tolerancia, mindenki eldönti, hogy a főnökéhez, a családjához, a barátnőjéhez miként alkalmazkodni, és hogyan tud olyan megoldást találni a tárgyalás során, amely mindkét fél számára előnyös. 

Negyedik elemként a kapcsolat, a kapcsolatok jelentőségére tért ki.

– Minden kommunikációnak és tárgyalásnak ez a vége – vélekedett. – Egyszerűen a genetikánk, az életünk az egész történelmünk olyan, hogy az üzletben, a barátságban, a magánéletben egyaránt hosszú távra tervezünk. Minden tárgyalásnak az lehet a legnagyobb elismerése és gyümölcse, hogy az együttműködés megmarad.

Ezt követően szólt a bizalomról, arról, hogy ha valaki tárgyalófélként bízik magában, akkor a tárgyaláson is nagyobb eséllyel lesz sikeres. A gyakorlás, próba, főpróba jelentőségét ugyancsak kiemelte, ami azt jelenti, hogy az állásinterjúktól a fontos megbeszélésig minden tárgyalásra fel kell készülni, át kell gondolni, akár hangosan is, hogy mit szeretnék mondani, háttérmunkát kell végezni. A részletes stratégia kidolgozásának jelentőségét is kiemelte. Hangsúlyozta, a felkészültség, a tisztelet, az alázat bizalmat ébreszt, ez hozzájárul a közös értékek kiemeléséhez, ugyanakkor a rugalmasság is nagyon fontos a tárgyalás előtt, közben és az úgynevezett utánkövetés során is. Arisztotelész görög filozófus gondolatait napjainkra is adaptálva a kommunikációs aranyháromszög, a tények, a hitelesség és az érzelmek hármas egységét is elemezte.

Soha ne féljünk tárgyalni

Dr. Kiss Rajmund idézte John F. Kennedy egykori amerikai elnök gondolatát, amely szerint "Soha ne tárgyaljunk félelemből. De soha ne féljünk tárgyalni."

Kitért William Ury, a világ egyik leghíresebb, számos nemzetközi konfliktust megoldó tárgyalási szakértőjének gondolataira, illetve az általa megfogalmazott pillérekre is. Szó volt arról, hogy miként válasszuk le a személyt a problémáról, ez azért is fontos, mert a tárgyalásokat az ego nagyon jelentősen befolyásolja, egyes kutatások szerint 98 százalékban. Kitért arra, hogy miért és hogyan összpontosítsunk az érdekekre, ne pedig a pozíciókra. Ugyancsak rávilágított arra, hogy miként működjünk együtt a másik féllel a kölcsönösen kielégítő megoldások kutatásában, és miként dolgozzunk ki több alternatívát és ragaszkodjunk az objektív kritériumokhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában