Békéscsaba

2023.03.04. 13:03

Böjt idején sűrűbben főtt a bab, akkorra időzítették a mosást is

A negyvennapos nagyböjtöt napjainkban vélhetően igen kevesen tartják Békésben, a 11. századig viszont még bűnnek számított megszegni.  Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú megvonást, ekkor nem szabad húst enni. Békéscsabán és a többi, szlovákok lakta településen például a haluskával pótolják a húst. A Csabai Szlovákok Szervezete senior klubjának tagjai rendszeresen összejönnek tésztakészítésre is.

Nyemcsok László [email protected]

A senior klub tagjai, Kissné Obsuszt Mária,(balra), Nagy Zoltánné, Lengyelné Krizsán Judit, Bartolák Jánosné és Mészáros Péterné böjt idején többször készítenek haluskát

Fotó: Für Henrik

A nagyböjt húsvét vasárnapig tartott, de a vasárnapokat nem számolták bele.

– Békéscsabán böjtös napnak számított a szerda, a péntek és a szombat. Ezeket hústalan, zsírtalan napokként tartották számon – hangsúlyozta Salamon Edina, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa. – Ahol zsírtalan étkeket sütöttek-főztek, ott az evőeszközöket, edényeket is alaposan elmosták, hogy egy csepp zsír se maradjon rajtuk. Az ételeket tökmagolajjal, vajjal készítették. Elterjedt böjti étel volt a tojásos és a paradicsomleves, a krumplipaprikás, a sűrű tarhonya, a kisütött vajjal zsírozott haluska, de ilyenkor fogyasztották a lekvárfőzéskor kinyert ciberét is.

Salamon Edina kitért arra, böjti reggelinek és vacsorának számított a cukrozott feketekávé vagy tea, a lekváros, tejfölös kenyér. A böjt alatt sok tejtermékkel, tejtermékből készített ételt kellett fogyasztani, így ehhez a legtöbb családban kellett saját jószág. Sokszor csak azok tudták betartani a böjtöt, akiknek otthon volt legalább egy tehenük. Az előbbiekben leírt étkezési rend a katolikus szlovákokra vonatkozott, de az evangélikus szlovákok is nagyon hasonlóan táplálkoztak. Tartózkodtak a hústól, sok, tehéntartás mellett készíthető tejterméket fogyasztottak. A tanyán magukban élő férfiak is betartották a böjtöt és nem ettek húst. Vajjal, esetleg szalonna kisütött zsírjával főztek. Étkezésük attól is függött, hogy mennyire voltak önállóak a főzésben, és a háztartást télen a városban vezető gazdasszony mennyire látta el őket.

– A csabaiak az 1900-as évek elején, böjt idején külön, ebben az időszakban használt edényekben főztek és vajjal vagy olajjal sütöttek. A zsírosfazekakat eltették és csak húsvétkor vették elő – emelte ki a néprajzos muzeológus. – Később azonban – bár továbbra is tartották a húsnélküliséget – áttértek a zsírral való sütés-főzésre. Az 1960-as években bekövetkező társadalmi, gazdasági és életmódbeli változások hatására pedig a böjti étrend betartására már nem fektettek nagy hangsúlyt, nagyon sokan felhagytak vele. A pénteki böjt azonban egészen sokáig megmaradt. A nagyböjthöz időjárásjóslás is kapcsolódott, mely szerint a száraz nagyböjt a termékeny év hírnöke.

A Csabai Szlovákok Szervezete senior klubjának tagjai, Bartolák Jánosné, Kissné Obsuszt Mária, Mészáros Péterné Lengyelné Krizsán Judit és Nagy Zoltánné elmondták, böjttől függetlenül is havonta legalább kétszer készítenek haluskát. Kiemelték, őseik böjt idején csak a vízbe tettek egy kis zsírt, a tésztára nem.

Péntek és szombat volt a tésztás nap

Lengyelné Krizsán Judit hangsúlyozta, Csabán járta a mondás: sobota halušková robota, vagyis a szombat egyenlő a tésztás munkával.

– A katolikus szlovákok jellemzően pénteken fogyasztottak haluskát, az evangélikusok pedig szombaton – ecsetelte a senior klub tagja. – Haluskának csak azt a tésztát nevezzük, amit kézzel gyúrunk, nyújtunk és vágunk, a többit csak száraztésztának hívjuk. A haluskára leginkább brindza, túró, káposzta és mák kerül.

Nagy Zoltánné kiemelte, böjt idején Csabán sűrűbben főztek babot, lencsét, csicseriborsót, és mivel sok idő kellett ezeknek, erre a napra időzítették a mosást. Egykoron ugyanis teknőben, kézzel mosták a ruhákat, és ez nemcsak nehezebb munka volt, hanem tovább is tartott.

A senior klub tagjai elmondták, a haluska elkészítése nem tart túl sokáig, egy négytagú családnak elegendő tésztával egy óra alatt végeznek. Amit nagyon lényegesnek tartanak, igyekeznek házi zsírt, tojást, tejtermékeket használni, bár egyre kevesebb háznál tartanak sertést, baromfit és tehenet. Ugyanakkor a piacokon mindehhez hozzá lehet jutni.            

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában