Szép Magyar Beszéd

2023.03.30. 09:27

Az orosházi diáklány kiváló teljesítményével kivívta a zsűri elismerését

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2022-2023. tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos tanulói részére. A döntőt a Dunától keletre eső vármegyék tanulói részére Kisújszálláson rendezték meg. Orosházi diáklány is kiérdemelte az arany fokozatú Kazinczy-jelvényt.

Cs. I.

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által kijelölt – kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi, vagy igényes köznyelven) megírt mű lehetett.

A versenyzők teljesítményének értékelésekor figyelembe vették a szövegértést, a szöveghűséget, a hangvételt, a hangképzést, a hangsúlyozást, a szünettartást, a természetes beszédet.

A kelet-magyarországi döntőn 61 versenyző vehetett részt. Közülük választotta ki a bíráló bizottság azt a tizenhatot, akik a legrangosabb elismerést, a Kazinczy-jelvény arany fokozatát vehették át.

Az orosházi Táncsics gimnázium magyartanárai évtizedek óta felkészítik diákjaikat erre a versenyre, igen eredményesen. Az idei tanévben az iskolát Kulcsár Anna Helga 7/8. osztályos tanuló képviselte. Kiváló teljesítménye alapján arany fokozatú Kazinczy-jelvényt vehetett át. Felkészítő tanára Süle Margit.

Fotó: Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában