Fákat is ültettek

2023.03.25. 16:35

Átadták az Újkígyóst Szabadkígyóssal összekötő kerékpárutat

Átadták az Újkígyóst Szabadkígyóssal összekötő, felújított kerékpárutat szombaton Újkígyóson, a Piac térnél. Az új bicikliút megkönnyíti a helyiek életét, emellett turisztikai szempontból is jelentős szereppel bír.

Gyemendi Réka

Zalai Mihály, dr. Takács Árpád, Balogh József, Botyánszki Pál, és Herczeg Tamás /Fotó: Bencsik Ádám/

Botyánszki Pál László, Újkígyós polgármestere ismertette, 2021 első felében, a Covid járvány alatt keresték meg a projekt ötletével, akkor ismertették vele a pályázati lehetőséget, ami ugyan a Wenckheim-kastély beruházásához kapcsolódott, de kerékpárút felújítás is szerepelt benne. Ezt a testület egyhangúlag támogatta, a pályázást követően a beruházás elnyerte a kiírt összeget, ennek köszönhetően 124 millió 693 ezer 477 forintból valósulhatott meg. 2021 szeptember 17-én írta alá Szabadkígyós önkormányzata, az akkori Békés megyei Önkormányzati Hivatal és Újkígyós önkormányzata a beruházásról szóló dokumentumot.

Herczeg Tamás és Zalai Mihály is kipróbálták az új utat Fotós: Bencsik Ádám

A polgármester elmondta, tavaly július 21-én adták át a területet a kivitelezőknek, idén február 21-én készült el a kerékpárút. A beruházás részeként az út mentén továbbá százötven mezei juharfát ültettek el az önkormányzat munkatársai. 

A település életében ez a beruházás a Top 10-es listán az elsők között fog szerepelni. A választások előtt nagyon sokan megkerestek azzal, hogy bíznak benne, megválasztásom után ez a kerékpárút megépül. Az ígéretből valóság lett, de ehhez nagyon sokan kellettek. Fontos, hogy egy ilyen ökoturisztikai pályázatra nemcsak egy megye, hanem szinte mindegyik pályázik fogalmazott a polgármester. Hozzátette, álma, hogy ez a bicikliút becsatlakozzon a Wenckheim kerékpárútba is. További céljai között említette a kerékpárút közvilágítással való ellátását.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elárulta, régen, amikor autóval Újkígyós környékén járt, irigykedve nézte, hogy a kerékpárút, mint köldökzsinór köti össze a két települést. Ez az évek alatt, az időjárási viszontagságok miatt elkopott, most viszont mindenki biztonságosan közlekedhet rajta. Megemlítette, a biciklizés sok mindenben segít minket, többek között a munkába járásban, a rokonlátogatásban, valamint sportolásra, kikapcsolódásra is lehetőséget ad.  

Magyarországon Békés vármegye az, ahol lakosságarányosan a legnagyobb az 1000 főre jutó kerékpárosok száma, Békéscsaba pedig a megyén belül is kiemelkedik e tekintetben. A beruházásnak turisztikai célja is van, azt reméljük, hogy a Wenckheim-kerékpárút megközelíthetősége is javulni fog ezáltal. Az, hogy az egész térség bejárható kerékpárral, új lendületet ad az aktív turizmusnak is – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő.

Dr. Takács Árpád főispán maga is újkígyósi származású. Úgy fogalmazott, a felújított kerékpárút szimbolikusan és a maga valóságában is nagyon fontos.

 A két Kígyós két néplélek, de egy szív, ugyan onnan származunk, azonosak a gyökereink, azonos a jelenünk és egy a sorsunk. Az út összeköti a két települést, a családokat. A turisztikai céloknak is megfelel, illetve a klímavédelmieknek, környezetvédelmieknek is, hiszen fákat ültettek, ami nagyon fontos a mai világban fogalmazott a főispán. Majd hangsúlyozta, aki utat épít, a jövőt építi, a jövőre szavaz, arra, hogy jövőt adjon az itt élő gyermekeknek és nemzedéknek.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke arról beszélt, mennyire fontos szerepet töltött be a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal és az irányító hatóság közötti kiváló munkakapcsolat a pályázati forrás elnyerése szempontjából.

Ha nincs a két település, a kormányhivatal, az országgyűlési képviselő és a vármegyei önkormányzat között napi párbeszéd, együttműködés, közös ötletelés, akkor talán nem valósul meg ez a beruházás.  Ahol települések összefognak, ahol a pártpolitikán felülemelkednek, ahol a városvezetők, a vármegyei vezetők, a kormányhivatal és az országgyűlési képviselő közösen gondolkodnak és tesznek azért, hogy az ott élőknek jobb legyen, azok haladnak előre mutatott rá.

Másfél kilométernyi szakasz újult meg

A Szabadkígyóst Újkígyóssal összekötő kerékpárút meglévő nyomvonalon, új pályaszerkezettel, 1500 méternyi szakaszon újult meg. A támogatás teljes összege 580 millió volt, melyből 432 millió 806 ezer 523 forintot Szabadkígyós község önkormányzata, 14 millió 500 ezer forintot Békés vármegye Önkormányzati Hivatala, 124 milllió 693 ezer 477 forintot pedig Újkígyós város önkormányzata kapott meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában