Fejlesztés

2023.03.16. 18:02

Átadták a Gyulakonyha korszerű, új épületét - galériával

Átadták a Gyulakonyha több mint 725 millió forintból elkészült új épületét csütörtökön délelőtt. Az ingatlan korábban, 1992-ig relégyárként funkcionált, majd hosszú évekig üresen állt. A beruházás pályázati források és önkormányzati önerő segítségével valósult meg.

Papp Gábor [email protected]

A pályázati és kormányzati támogatás elérte a 676 millió forintot, míg az önkormányzat közel 49 millió forint saját forrást biztosított

Fotó: Lehoczky Péter

Köszöntőjében Ambrus György, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, egy olyan konyha jött létre, amely mindenben megfelel a 21. századi szakmai és technológiai elvárásoknak. 

– A beruházás kevesebb mint egy év alatt készült el – tette hozzá Ambrus György. A szakember kiemelte, napi 4500 adag menüt, illetve ebédet készítenek, de a reggelikkel, tízóraikkal, uzsonnával, vacsorával együtt ez a szám eléri a napi 6000-7000-et. Mint kifejtette, tavaly közel egymillió 114 ezer adag ételt készítettek a gyermekétkeztetés számára és több mint 521 ezer adag ételt az időseknek.

– A régi konyhában ez már csak nagy nehézség árán valósulhatott meg – tette hozzá. Úgy vélekedett, megyei és országos szinten is az egyik legszebb és legkorszerűbb konyhát alakították ki. Kitért arra, hogy jelenleg 61 alkalmazottjuk van; hét munkatársuk összesen 13 mesterlevéllel rendelkezik. A húst a Gyulahús Kft. szállítja a cég számára, tojást és számos zöldségfélét pedig helyi termelőktől vásárolnak. 

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere felidézte, hogy a gyulai gazdaság 1989 után elképesztő méretű pusztításnak lett kitéve. Mint elmondta, az egykori relégyár épülete 1979-ben készült el. A leányvállalat a Ganz gyárhoz tartozott, és ott jeladókat készítettek. 

 

– Annak ellenére, hogy az üzem nyereségesen működött, 1992. december 31-én bezárták. Az épület pedig azt követően üresen állt. Az ingatlan rehabilitációja városképi szempontból is fontos volt, illetve a Gyulakonyha számára is kerestünk egy új helyet, hiszen a korábbi telephely elavulttá vált – folytatta a gondolatot. Megemlítette, hogy a bezárást követően összesen, mai árfolyamon 24 milliárd forint keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztek be a volt relégyár épületére. Az önkormányzatnak innen kellett megegyeznie a tulajdonossal és a jelzálogjog jogosultjával, a Magyar Fejlesztési Bankkal, hogy valós piaci áron megvehessék az épületet. A tárgyalások közel másfél év után zárultak eredményesen, és mintegy 41 millió forintért sikerült megvásárolni a leromlott állapotú ingatlant. 

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a projekt teljes költsége a járulékos költségekkel és az ingatlan vételárával együtt meghaladta a 725 millió forint, amiből a pályázati és kormányzati támogatás elérte a 676 millió forintot, míg az önkormányzat közel 49 millió forint saját forrást biztosított. Az épület összesített hasznos alapterülete 1460 négyzetméter, a beruházás során főzőkonyhát, kiszolgáló helyiségeket, irodákat létesítettek.

– Korszerű technológia biztosítja a közétkeztetési feladatok ellátását és korszerű, egészséges feltételek szolgálják a munkavégzést – fogalmazott. 

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója örömünnepnek és mérföldkőnek nevezte a beruházás elkészültét. 

– Egy 21. századi kívánalmaknak mindenben megfelelő, korszerű, új konyha született Gyulán – hangsúlyozta.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy Gyulakonyha nonprofit formában működik.

– Logisztikai szempontból is jobb helyre került az új, 21. századi konyha – hangsúlyozta. Mint elmondta, egy nagyon fontos közszolgáltatásról van szó, amelyben lényeges a folyamatos fejlődés, az innováció.
 

Kiemelt szerepet kapnak a helyi termékek

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, a gyulai projekt nem csak a források nagysága miatt jelentős, hanem egy évtizedeken át üresen álló, egykori gyárépület tökéletes kihasználása is. 

– A közétkeztetés hazánk élelmiszer-ellátásában kulcsszerepet játszik – tette hozzá. – Magyarország csaknem tízezer főző- és tálalókonyháján 1,5-2 millió ember napi étkezését biztosítják. Hangsúlyozta, Magyarországon az elmúlt évtizedben jelentős eredmények születtek a közétkeztetés terén.

– Idén már több mint 100 milliárd forintos keretet biztosít a költségvetési törvény a közétkeztetés finanszírozására. A kormány így 2010 óta háromszorosára növelte ezeket a forrásokat – emelte ki. Kitért arra, hogy 2022. január 1-től 60, idén január 1-től pedig 80 százalékra emelték a közétkeztetésben kötelezően használandó hazai termékek arányát.

– A helyi termékek és termelők bevonása a helyi gazdaságot, egyúttal a vidéki életminőséget javítja – fogalmazott.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában