NAV

2023.03.12. 13:07

Adóbevallás: március 15-től megtekinthetőek a tervezetek

Évek óta kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus ezért nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni a hivatalhoz, azonban az adózónak meg kell őriznie azokat az ötéves elévülési idő végéig.

Gyemendi Réka [email protected]

Március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét

Fotó: MW

Mint az a NAV közleményében olvasható, bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Akinek nincs ügyfélkapuja, bármelyik okmányirodában vagy kormányablakban igényelheti, előzetes időpontfoglalással pedig a NAV ügyfélszolgálatain is elérhető a szolgáltatás. Az arcképes azonosítás az elektronikus személyi igazolvánnyal, online regisztráció után érhető el.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, - a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
  •  levélben - a BEVTERVK formanyomtatványon,
  •  telefonon, a 1819-es hívószámon,
  •  személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak ehhez szüksége lesz a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásaira közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában