Békéscsaba

2023.03.21. 17:37

A víz világnapja: a környezettudatos gondolkodást népszerűsítette az Alföldvíz pályázata

Az Alföldvíz Zrt. a Víz világnapja alkalmából a szolgáltatási területén élő óvodásoknak és általános iskolásoknak újra rajzpályázatot hirdetett „Légy te a változás, és tedd jobbá a világot!” címmel. Az alkotásokat március 14-ig küldhették be a gyerekek, a díjakat pedig kedden délután adták a szolgáltató békéscsabai központjában.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Mint megtudtuk, az Alföldvíz, az egyik legnagyobb víziközmű-szolgáltató kiemelten fontos küldetésének tekinti a környezetszennyezés csökkentését, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítését, a vízkincs védelmét. Ennek jegyében a világnap alkalmából ismét rajzpályázatot hirdetett, melynek mottója a 2023-as év Víz világnapjának szlogenje a „Légy te a változás, és tedd jobbá a világot!” lett. Közel 1000 alkotás érkezett óvodásoktól és kisiskolásoktól, akik lerajzolták, nekik mit jelent mindennapi kincsünk, az ivóvíz, mit tesznek annak védelme érdekében, továbbá miként védik környezetünket.

Szeverényi György és Diós Zsolt

A díjakat Szeverényi György, a cég vezérigazgatója adta át. A cégvezető örömét fejezte ki, hogy rekordszámban érkeztek rajzok nemcsak a szolgáltatási területről, hanem például Budapestről, Nyíregyházáról, Kecskemétről. Mint elmondta, ez az aktivitás azt mutatja, hogy a gyermekek fogékonyak a pozitív gondolatok, a vízkincs védelme és a környezetvédelem iránt. Rövid köszöntőjében kitért arra is, hogy 2023-ban immáron harmincadik alkalommal ünnepeljük március 22-én a víz világnapját, melynek jelmondatához idén társult egy kolibri madár, illetve a róla szóló mese is. 

A díjazottaknak Szeverényi György vezérigazgató (jobbról) adta át az elismeréseket

Kifejtette, van egy ősrégi mese a kolibriről, és arról, hogy ez a pici madár miként viselkedett egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben. „Egy nap tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, és a saját életét mentette. A tűz szélén megálltak, és rémülten, tehetetlenül nézték a lángokat. Fejük fölött egy kolibri repült a tűzhöz oda és vissza, megállás nélkül. A nagyobb állatok csodálkoztak és megkérdezték a kolibrit: hát te meg mit csinálsz? A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek eloltani a tüzet, válaszolta a kismadár. Az állatok kinevették, és azt mondták: ez ostobaság, nem vagy képes egyedül megfékezni a lángokat! A kolibri így válaszolt: lehet, de amit tudok, azt megteszem.” A kolibri cseppenként szállítja a megoldást. Ő az a változás, ami jobbá teszi környezetünket. A mese azt mutatja számunkra, hogy cselekedeteink bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

A vezérigazgató kiemelte, a történet is mutatja, hogy milyen apró dolgokkal tudunk segíteni, milyen pici dolgokkal tudjuk jobbá tenni a világot.

– Ez a gondolat a beérkezett rajzokon is látható, érezhető. Az alkotások bemutatják, hogy milyen apró dolgokkal lehet megvédeni a környezetet, milyen apró dolgokon keresztül lehet takarékoskodni a vízzel, mennyire fontos, hogy ne dobjuk el a szemetet. Ezek a pici, mégis fontos üzenetek mind mind megjelentek a rajzokon – tette hozzá. Érdekességként kiemelte, hogy a legaktívabb települések Békéscsaba, Sándorfalva és Kistelek voltak, összesen 80 intézményből érkeztek alkotások, 50 iskola és 30 óvoda vett részt a pályázaton.

Zárásként Szeverényi György megköszönte valamennyi pályázónak, felkészítő pedagógusnak a részvételt és az aktivitást, továbbá kihangsúlyozta, hogy a szülőket is külön köszönet illeti, hiszen ezzel is közelebb kerültek a gyermekek a vízkincs megóvásához és a természeti értékek védelméhez. Az esemény zárásaként a legjobb alkotások beküldői átvették nyereményüket, amely összességében 600 ezer forint értékű csoport- és osztálykirándulás volt.

Az óvodás kategória díjazottjai:

1. helyezett Molnár Enikő (felkészítő pedagógus: Gordáné Vagács Angéla) Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, Szarvas

2. helyezett Öreg Dominik (felkészítő pedagógus: dr. Szabó Tiborné) Százszorszép Művészeti Bázisóvoda, Vuk csoport, Békéscsaba

3. helyezett Apavári Lívia (felkészítő pedagógusok: Radichné Fúvó Ágnes, Tornyi-Molnárné Gál Tímea) Szentesi Központi Óvoda Klauzál Gábor utcai Központi Óvodája, Pipacs csoport

Az iskolás kategória díjazottjai:

1. helyezett Répási Luca (felkészítő pedagógus: Török Zsuzsanna) Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola.

2. helyezett Veress Boglárka, Liker Léna (felkészítő pedagógus: Szászné Váradi Éva) Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium.

3. helyezett Tarsoly Noel (felkészítő pedagógus: Tubak Zsuzsanna) Zsadányi Református Általános Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában