Békés vármegye

2023.03.25. 18:58

A baglyokat jobban megviselheti a ma éjjeli óraátállítás

A téli-nyári időszámítást és az óraátállítást Európában és hazánkban is több évtizede vezették be, elsősorban gazdasági megfontolásból. Néhány éve azonban felismerték, hogy több hátrányos, mint előnyös hatással jár, ezért kezdeményezték megszüntetését, de ez mostanáig nem valósult meg. Vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat, akkor kezdődik a nyári időszámítás.

Nagy Szilvia [email protected]

Vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat, akkor kezdődik a nyári időszámítás

Fotó: MW

Az emberi szervezet legtöbb élettani funkciója napszaki ritmus szerint változik, így például a vérnyomás, a pulzus, a testhőmérséklet, illetve bizonyos hormonok termelése. 

– A ritmikus működés célja a vérkeringés, az anyagcsere és az immunrendszer optimalizálása, valamint az alvás-ébrenlét váltakozásának szabályozása. A napszaki változásokat a szervezet saját belső órája, úgynevezett „biológiai órája” irányítja, a nappalok és éjszakák váltakozásának megfelelően. Ezt az érzékeny rendszert zavarja meg átmenetileg az óraátállítás, felborítva az alvás-ébrenlét egyensúlyát és hatást gyakorolva az egészségi állapotra, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz – mondta el Sonkoly Iván, békéscsabai háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője. Hozzátette, az átálláshoz szükséges idő egyénenként változik, átlagosan 4-14 napig tart. 

– Az alkalmazkodási időszak átmeneti kellemetlenségekkel járhat, de komolyabb egészségi problémákat is okozhat, főleg az időseknél és a krónikus betegeknél. A leggyakoribb tünet a fáradtság, alvászavar, ingerültség, koncentrálóképesség csökkenése, de szívpanaszok és emésztési problémák is előfordulhatnak. A tavaszi óraállításkor kimutathatóan megnő a közlekedési balesetek száma, különösen a reggeli időszakban. Az átállás rosszabbul érinti a későn fekvő, későn kelő, „bagoly” típusú embereket, mint a korán fekvő, korán kelő, „pacsirta” típusúakat – részletezte a szakember. Sonkoly Iván a kellemetlen hatások kivédésére vagy enyhítésére több lehetőséget is felvázolt. Szerinte érdemes az óraállítás előtti napokban fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket a korábbi lefekvéshez és felkeléshez. 

– A pihentető alvás elősegítésére korai, könnyű vacsorát fogyasszunk, kerüljük az esti kávé- és teafogyasztást. Próbáljuk kiküszöbölni az alvást zavaró zajokat és fényeket. Ha szükséges, gyógynövény alapú nyugtatók is használhatók. Napközben fontos a rendszeres testmozgás, a szabad levegőn tartózkodás. Az óraátállítást követő napokban legyünk óvatosak a közlekedésben és lehetőleg kerüljük a balesetveszélyes elfoglaltságokat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában