Fluidumkitermelő technikus

2023.02.23. 16:28

Új szaktantermet adtak át a békéscsabai Vízműben - galériával

Új szaktantermet adtak át a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tagintézményében, a Vízműben csütörtökön. A tanterem a fluidumkitermelő technikus diákok képzésében tölt majd be fontos szerepet. A szaktanterem létrehozását a MOL-csoport támogatta 5 millió forint pénzbeli adománnyal.

Gyemendi Réka [email protected]

Schnider György, Beregi Patrik, prof. dr. Mucsi Gábor és Sóron András

Fotó: Für Henrik

Mucsi Balázs Sándor, a BSZC főigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, a BSZC jogelődjeként a mély- és magasépítő technikus illetve a fluidumkitermelő technikus képzés 2013-ban költözött Békéscsabára. A főigazgató úgy fogalmazott, már akkor látták, hogy azokat a diákokat, akik itt végeznek, biztos munkalehetőségek találják meg.

2021. október 12-e olyan mérföldkő volt az életünkben, amikor az olajipari vállalkozások így a hazaiak közül a MOL-csoport érdemesnek tartotta a BSZC-t és a Vízműt az együttműködésre. A vállalat egyrészt szakmai tudást transzferál felénk, emellett pedig a duális és a gyakorlati képzésben való nagyobb részvételt is biztosítja a diákok számára. Ez nagy dolog, hiszen a MOL technológiája esszenciális a fluidumkitermelő képzés tekintetében. 2021-re tehető egy másik mérföldkő is, amikor a Miskolci Egyetemmel való együttműködés keretében papírra vetettük, hogy a fluidumkitermelő technikusi képzést a jövőben már okleveles technikusi képzésként valósítjuk meg. A két intézmény közötti partnerség és híd rendkívüli jelentőséggel bír. A közösen kialakított és elismert kompetenciáknak köszönhetően a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumban végzett diák viszonylag könnyen nyer felvételt a felsőoktatási intézménybe. A Miskolci Egyetem ezen a területen az ország első számú egyeteme. A jövőre vonatkozóan további fejlesztéseket szeretnének végrehajtani ebben az ágazatban, az itt oktatott szakmákban. Az új terem is egy újabb mérföldkő, amiért nagyon hálásak vagyunk fogalmazott a főigazgató.

Sóron András, a MOL-csoport Kutatás-Termelés üzletágának szakmai titkára elmondta, számos kollégája végzett a Vízműben, akik rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak az intézményben, emellett pedig komoly szakmai tudást is elsajátítottak, ami nélkülözhetetlen a vállalat működéséhez, hiszen az itt végzett diákok munkája kiemelkedő. Hozzátette, a csoport a továbbiakban is számít az itt végzett diákokra. Számukra a tanulmányaik alatt rendszeresen biztosítanak olyan gyakorlatokat, ahol bepillantást nyerhetnek a vállalat működésébe. 

Prof. dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja kiemelte, nagy nap ez az iskola történetében, hiszen az egyetem és a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium közötti kapcsolat hosszú évtizedekre nyúlik vissza. A dékán kiemelte, óriási jelentősége van annak, hogy egy szakközépiskola, egy egyetem és egy cég ilyen jól tud együttműködni, ez a három láb biztos alapot nyújt a jövő szakembereinek képzésében. 

Schnider György, a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium igazgatója úgy fogalmazott, az intézmény az ország egyik legnívósabb középfokú oktatási intézménye, a szakirányok közül több is kuriózumnak számít az országban, például fluidumkitermelőket csak itt képeznek az országban. Ismertette, a Vízműben végzett hallgatók 70-80%-a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, ami kivételesnek számít. Hozzátette, az új szaktanterem a jövő technológiáját nyújtja a diákoknak.

A szaktanterem ünnepélyes átadása után Veres Zsolt geológus mutatta be a termet a diákoknak és érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában