Disznótor

2023.02.25. 14:45

Traktor is került a kolbász mellé a vésztői fesztiválon - galériával

Ismét nagy sikert aratott Vésztőn a disznótoros fesztivál, amelyet immár negyedik alkalommal szerveztek meg a művelődési központ mellett. Rengeteg, főleg vésztői baráti társaság gyúrta és töltötte a kolbászt, az asztalokat pedig igényesen és ötletesen ékesítették.

Licska Balázs

Fotó: Bencsik Ádám

Vésztő Csősz Ferenc, a művelődési központ igazgatója elmondta, hogy mintegy húsz gárda nevezett a kolbászkészítő versenyre. A nevezési díjért cserébe öt-öt kilogramm húst biztosítottak számukra; a fűszerekről, amelyekkel a hagyományos ízeket elevenítették fel, a társaságoknak kellett gondoskodniuk. A pálinkamustra ugyancsak nagy sikert aratott, hiszen harmincnál is több párlatot neveztek be – azok arany, ezüst és bronz minősítést szerezhettek.

Karakas Anikó polgármester hozzátette, az elmúlt években Vésztő egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát a disznótoros, amelyet immár második éve fánkfesztivállal is kiegészítettek. Úgy véli, hogy az esemény lehetőséget ad az önfeledt szórakozásra, a közösség építésére, az összetartó erő növelésére. Fontosnak nevezte a hagyományok őrzését is, hiszen, bár kisvárosról van szó, egyre kevesebben tartanak és vágnak otthon sertést. A látványdisznóvágás pedig abban segít, hogy a fiatalok is megismerhessék azt, legyen rálátásuk arra, hogy miként kell feldolgozni egy sertést, biztosítva akár egy egész évre való élelmet is a családnak.

Gyúrták, majd töltötték a kolbászt a Vésztői Szépkorúak Nyugdíjas Egyesület tagjai is, külön a nők és a férfiak. Előbbi csapatnál elmondták, hogy a munka során szükség van a jó kedvre, szívvel és lélekkel kell megspékelni a kolbászt. Utóbbinál hozzátették, a titok az, hogy házi készítésű fűszereket, paprikát és fokhagymát használnak. Turbucz István a Bohém fiúk nevében megosztotta: nem csak a kolbász miatt járnak össze, táncdalokkal és operettslágerekkel lépnek fel.

Tizenkilenc csapat, baráti társaság nevezett a kolbászkészítő versenyre. Fotó: Bencsik Ádám

Az Eszláriak Bt. csapatánál arra is volt magyarázat, hogy miért kerültek az asztalra az aprósütemények mellé traktorok, különféle mezőgazdasági gépek. Pintye László elmondta, hogy a cég szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, saját területen és bérmunkában egyaránt. A disznótoros fesztivál pedig lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozás munkatársai ne csak a telephelyen találkozzanak, a közösség építését is szolgálta, hogy együtt készítették a kolbászt.

Most is abban bíztak, hogy a csapatmunka meghozza majd az eredményt. Tradicionális fűszereket használtak a sótól a fokhagymáig, és az édes mellett chili paprikát is bevetettek. Kiemelte, hogy frissen, mozsárban törték meg a köménymagot, szerinte ez fontos abban, hogy a fűszer megőrizze teljesen a zamatát.

– Kolbászt készíteni egyáltalán nem bonyolult – fogalmazott Gurmai Sándor a Kolbász kommandó csapat nevében. Szerinte az a lényeg, hogy megfelelő körülmények között tartott háztáji sertés húsából kell dolgozni, illetve kistermelői, házi fűszereket kell használni a munka során. Ügyeltek az asztal megfelelő díszítésére is: úgy kínálták a disznótoros ínyencségeket, mint ahogy otthon is várnák a vendégeket, hogy legyen kedve az érkezőnek megkóstolni azokat.

– Szívvel-lélekkel kell készíteni a kolbászt – magyarázta az Irsai Olivér és barátai névre keresztelt társaság nevében Détárné Molnár Andrea. Ők ugyancsak figyeltek arra, hogy megfelelően ékesítsék az asztalukat. Az aprósütemények mellett, többek között háromfajta kolbászt, füstölt tarját és angol szalonnát, pácolt szarvascombot kínáltak, a szarvas mellé pedig különleges lekvárt is. A csapat neve miatt persze a bor és a pálinka sem hiányozhatott.

Az asztalok díszítését is figyelte a zsűri

Varga István, a zsűri elnöke szerint a jó kolbász alapja mindig a jó háztáji sertés, valamint a minőségi paprika. Bár vannak, akik tesznek bele, Vésztőn nem jellemző, hogy borssal is fűszereznének, tehát a paprika mellett csak sót és fokhagymát használnak. A csapatoktól is azt kérte, hogy csupán hagyományos fűszereket vessenek be a munka során. Hangsúlyozta, hogy nézték a kolbászok színét és ízét, de figyelték azt is, hogy a társaságok mennyire ügyelnek a higiéniára és az asztaluk díszítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában