Újévi fogadás

2023.02.04. 20:57

Több mint hatmilliárdból fejlesztettek tavaly Gyulán - galériával

Szombaton délután tartották a hagyományos újévi fogadást Gyulán. A városháza dísztermében életre hívott programon dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, önkormányzatuk tavaly összesen 6 milliárd 114 millió forint összeértékben bonyolított le pályázatokat, amiben az önkormányzati cégek beruházásai nincsenek benne. Az eseményen adta át a polgármester a Pro Mecenatura Urbis Gyula elismerő címet a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.-nek.

Papp Gábor

Puskás Béla, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója vette át a rangos elismerést dr. Görgényi Ernőtől

Fotó: Für Henrik

Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő az előző év értékelése kapcsán kiemelte, tavaly felépült az Airbus gyulai helikopteralkatrész-gyára és elkezdte termelő tevékenységét. Megvalósult a Tiborc utca teljes felújítása, megépült a körforgalom a városi tornacsarnoknál és a Gyulai Várfürdő fejlesztése ügyében is haladást értek el az új vízi gyermekparadicsom építésével. 

– Az elmúlt évtized energetikai korszerűsítéseinek, megújuló energiaforrásokra épülő beruházásainak köszönhetően Gyula nyitva maradt és nyitva van most is – hangsúlyozta. 

A polgármester emlékeztetett rá, 2010-ben egyik legfontosabb stratégiai célként fogalmazták meg, hogy a turizmus mellett a gyulai ipart is fejleszteni kell. Hozzátette, az 1990 utáni két évtizedben sorban zártak be a gyulai üzemek, a mélypontot 2004-ben a tejporgyár bezárása jelentette.

– A mélypont utáni fordulat a gyulai húsipar újjászervezése volt, amelynek érdekében összefogott a kormány, az önkormányzat és a húsipari szakma. Ezzel kezdetét vette a gyulai ipar újjáélesztése – hangsúlyozta. – Ennek megvalósításában támogatott bennünket a kormány, majd a világ egyik legismertebb és legsikeresebb légijárműipari vállalata, az Airbus Gyulát választotta új helikopteralkatrész-gyára felépítésének helyszínéül.

Víziójukkal, jövőképükkel kapcsolatban elmondta, ha a jövőbe tekintenek, lelki szemeik előtt megjelenik egy kibővített Airbus-gyár, amelyet egy jelenleginél nagyobb iparterületen beszállítók, partnerek sokasága vesz körül újabb és újabb üzemek formájában. 

– Az első partner, a felületkezeléssel foglalkozó STU Kft. hamarosan meg is kezdi termelő tevékenységét, újabb jól fizető munkahelyeket biztosítva a gyulai és környékbeli szakembereknek – számolt be egy fontos fejleményről.


A húsipar is szép jövő előtt állhat
Dr. Görgényi Ernő kitért arra, hogy az Airbusnak köszönhetően Gyula felkerült a világgazdaság térképére is, de a húsipar jövőjében is van okuk bizakodni. 

– A Gyulahús Kft. tavaly is Érték és Minőség díjat nyert, ezúttal a gyulai májas egyadagos kiszerelésével. Árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot. A gyulai húsiparban a családi vállalkozások is ígéretesen fejlődnek. A Házi-Hús Kft. tulajdonosa, Harald Schuster Gyulára költöztette húsfeldolgozó csarnokát. A Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra pedig a Hicu-telepi úton alakított ki új húsfeldolgozó üzemet – sorolta.

A további fejlesztésekről kifejtette, a Tiborc utca komplex, több mint egymilliárd forintos rehabilitációjával szebb, biztonságosabb és zöldebb lakókörnyezetet hoztak létre a gyulai emberek és a városba látogató vendégek számára. Tizennégy helyszínen újítottak fel utat, építettek parkolókat, a tornacsarnoknál körforgalmat alakítottak ki. 

A polgármester szólt arról, hogy folytatódott a Gyulai Várfürdő fejlesztése. Tavaly megépült a vízi gyermekparadicsom, amely jóval nagyobb a korábbi gyermekmedencénél, és olyan vizes élményelemeket kínál a pancsoló gyermekeknek, amelyeket Magyarországon máshol nem találni. Hozzátette, a családos turistáknak és a gyulai családoknak épül a gyermekszabadidő-központ az egykori alispáni ház felújítása keretében, uniós támogatás segítségével. Mintegy 725 millió forintos projekt keretében alakították ki a korábbi relégyárban a Gyulakonyha új, 21. századi, korszerű technológiával felszerelt üzemét. Korszerűsítették a Mogyoróssy Könyvtár gyermekkönyvtárát. 


Erdőket telepítettek
Folytatódott a város erdőtelepítési programja is, a Kálvária domb mögötti önkormányzati tulajdonú területen – kormányzati támogatással – mintegy 10 hektár, őshonos elegyfajokkal gazdagított tölgyerdőt ültettek, és az egykori szennyvíztelep területén, az eleki út mellett 3,5 hektáron ugyanilyen erdőt telepítettek. Emellett nem hanyagolták el parkfenntartási, virágosítási feladataikat sem. A Virágos Magyarország Országos Környezetszépítő Verseny szakmai zsűrije pedig a rangos Aranyfa-díjjal ismerte el a várost. 


Biztatón indult az idei év is
– 2023 is biztatóan indult – emelte ki dr. Görgényi Ernő. A kormány 430 millió forint egyedi támogatást biztosít önkormányzatnak, amit a gáz- és villanyszámlák kiegyenlítésére fordíthatnak. A segítség nélkül a 430 millió forintot máshonnan kellett volna elvenni, több területről nagyon hiányzott volna ez az összeg.

A polgármester elmondta, idén is fontos fejlesztésekre készülnek. Bicikliutat építenek a Nagyváradi úton, elkezdődik a Százéves Cukrászda és a Ladics-ház felújítása és az Airbushoz vezető Rosu utca kiépítése. 

– Külterületi útjainkat is nagy léptékben fejleszthetjük, mert erre a célra a kormánytól 284 millió forintot nyertünk – sorolta. – Az év egyik nagy kihívása lesz a Gyulahús Kft. fejlesztési terveinek megvalósítása, s továbbra sem mondunk le a vasútállomás felújításáról.

Az energetikai korszerűsítéseket is tovább folytatják. A Gyulahús nagyméretű napelemes rendszert fejleszt, mint ahogyan a Gyulai Várfürdő is tovább bővíti napelemes kiserőművét. Idén 450 kW csatlakozási teljesítményű napelemes kiserőművet épít ki a meglévő 50 kW teljesítményű napelempark mellé. A IV-es termálkutat újból beüzemelik, a vezetéket felújítják, hőközpontot építenek ki, és fűtésre fogják használni a kút vizét, ennek köszönhetően jövő télen újra működhet az 50 méteres versenyuszoda. 


Elismerték a Duna Aszfalt mecénási tevékenységét 
Dr. Görgényi Ernő elmondta, a testület idén januárban megalapította a Pro Mecenatura Urbis Gyula kitüntető díjat. Az elismerést azok a magánszemélyek és cégek kaphatják, akik, amelyek a kultúra, a sport, a rászorulók megsegítésének ügyét, vagy a civil szervezetek céljait támogatják anyagilag. A díjat első ízben a Duna Aszfalt Zrt. érdemelte ki a város sporttevékenységének jelentős anyagi támogatásáért, a korszerű sportinfrastruktúra megteremtésében vállalt szerepéért, ezen keresztül a tehetséggondozásban, az utánpótlás-nevelésben elért elévülhetetlen érdemeiért. Az elismerést Puskás Béla, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója vette át.

Az esemény végén koncertet adott a PowerBeat ütőegyüttes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában