Békés vármegye

2023.02.06. 18:03

Szélvédett kuckóban tudják átvészelni kedvenceink a fagyos napokat

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban fagyos időre számíthatunk. Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

Nagy Szilvia; [email protected]

A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen, a túl nagy házat az eb ugyanis nehezebben „fűti be”

Forrás: Shutterstock

Az Orpheus állatvédő Egyesület vezetője, Seres Zoltán azt javasolja, a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. 

– Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. Ne feledjük, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra – részletezte, hozzátéve, hogy a szabadban kinn teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. A szakember hangsúlyozta, az egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. Hozzátette, az utcákon most is sok kóbor állat kószál, ha lehetőségünk adódik, fogadjuk be egyet. 

– A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható – húzta alá. 

Hóbort, avagy hasznos kiegészítő a kutyaruha?

Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében leírják, hogy a kutyacipő kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, ott megvédi a kutya lábát a káros maróanyagtól, a sótól. 

– Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek. A gyógyulás hetekig is eltarthat, ezért is jó a kutyacipő, sőt a kutyaruha is nagyon hasznos. A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdák gyakran ruhát, cipőt adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, ám az öltöztetésnek fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat ugyanis télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú-, zsírréteg lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. A lakásos kedvencet ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, meg is betegedhet, ezért jó megelőzésre az egyre népszerűbb kutyaruha – részletezte Seres Zoltán.  

Magunk is szabhatjuk

Az Orpheus Állatvédő Egyesületnél elmondták, ha kreatívak vagyunk, a spórolás jegében otthon is elkészíthetjük a kutyánkra szabott kutyaruhát. Szabás-varrás során figyelni kell arra, hogy a szerelés az állatot a mozgásban ne zavarja, ne szorítsa, ne legyen rá nagy sem. Fontos, hogy az állat a ruhájában is el tudja végezni a dolgát. Figyelni kell arra, hogy a kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen leszaggathatják egymásról a ruháikat, hiszen vadabbul játszanak. A kutyaruhát rendszeresen mosni kell, mert az utcán sok baktériumot, vírust is összeszedhet. Nem árt két-három váltást készíteni, vagy beszerezni.

Milyen a megfelelő, téli kutyaház?

Az egyesület felhívta a figyelmet: az udvaron tartott kutyákról sem szabad megfeledkezni. A kutyaház számukra nyáron a hőgutától, télen pedig a fagyás ellen ad védelmet. 

− Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen, a túl nagy házat az eb ugyanis nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy felépüljön, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon áll, véd a saras esőtől, a latyakos hótól. Belsejét puha szőnyeg, rongy béleli. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cserélni kell − sorolták.

Seres Zoltán kiemelte, az udvaron telelő kutyusokat télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen célszerű lekezelni őket, hogy tudjanak rendesen száradni. A kutyaházat fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre kell állítani; ha nagyon hideg van, akkor a kinti kutyának napjában többször kell élelmet adni, s be kell engedni fűtött helyre, kazánház mellé, garázsba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában