Megnézték dolgozataikat

2023.02.11. 12:38

Szakma kiváló tanulója: főleg informatikusok, pincérek, technikusok jelentkeztek Békésből

Félezernél is több diák versenyzett 39 szakmában a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lebonyolításában a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV), amely a hároméves képzés végzős középiskolásainak szólt, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), amelyet az érettségit is adó, ötéves technikum végzőseinek hirdettek meg. A kijavított dolgozatokat a minap tekinthették meg a tanulók – ismertették a kamaránál. Idén a vármegyében az informatikusok, a pincérek, a kozmetikus technikusok és a nyomdaipari technikusok közül jelentkeztek a legtöbben az előválogatóra.

L. B.

A kereskedelmi és iparkamara Hunyadi utcai épületében sok tanuló volt kíváncsi a dolgozatára kapott pontszámra

Forrás: BMKIK

Szakmák és kódok zsongtak a minap Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hunyadi utcai épületében. A számok a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen induló fiatalok januárban kitöltött dolgozatát rejtették. Mivel senki nem írhatta rá a nevét a tesztre, a gyerekeknek tudniuk kellett a számsort ahhoz, hogy megnézhessék, mire hány pontot kaptak. A pontszám nem mindegy, hiszen aki a Kulturális és Innovációs Minisztérium kamarával közös megmérettetését legalább 60 százalékosra teljesítette, az részben mentesül az év végi szakmai vizsgák alól. Ráadásul az országos döntők legjobbjai közül válogatják azokat a versenyzőket is, akiket neveznek az Európa- és világbajnokságra.

Kiszely-Horváth Márk, a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola tanulója az SZKTV területi elődöntőjén szép eredményt ért el.

A kérdések közül a számviteli feladatok kicsit megleptek, a többivel jól boldogultam

 – mondta az ácsnak tanuló fiatal, aki azért választotta a szakmáját, mert maradandót alkothat. Most éppen Budapesten tölti a gyakorlati idejét, ahol egy gyárépület tetőszerkezetét javítják.

A versenyeknek az a célja, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségét és vonzerejét növelje a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. Békésben mindig nagy az érdeklődés, idén a vármegyében az informatikusok, a pincérek, a kozmetikus technikusok és a nyomdaipari technikusok közül jelentkeztek a legtöbben az előválogatóra.

Stumpf Márk nyomdaipari technikusi ismeretekből versenyzett, úgy tűnik, jó eredménnyel.

A BSZC Szent-Györgyi Albert középiskolába járok. Nem számítottunk ilyen feladatokra, mint amivel találkoztunk, de büszke vagyok rá, hogy megoldottam

 – mondta Márk, aki örülne neki, ha továbbjutna a következő fordulóra.

A cukrásztanuló Furár Luca nagyon élvezte a versenyt, neki a rendelkezésre álló idővel, illetve az anyaggazdálkodással gyűlt meg a baja, de jó eredményt ért el.

– Azért mentem cukrásznak, mert otthon szívesen alkottam tortákat. A szakmában persze teljesen más dolgozni, mint háziasszonyként sütni, de én nagyon szeretem és élvezem a szakmám még akkor is, hogy mi majd akkor dolgozunk a legtöbbet, amikor más pihen. A duális képzőhelyen szerencsére kaptunk olyan feladatot, ami ebben a versenyben is segített – mondta a BSZC Zwack József középiskolájának tanulója.

Az, hogy ki jut tovább a vármegyéből végül a következő fordulóra, hamarosan kiderül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában