Bútorfestés

2023.02.21. 06:35

Szakemberek is segítenek a végegyházi fecsegő ecsetelőknek

A Nemzeti Művelődési Intézet és az A Szakkör által meghirdetett Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért elnevezett felhívás keretén belül a végegyházi művelődési ház két új szakkör indítására pályázott, amit meg is nyert.

Csete Ilona [email protected]

Lelkesek, kreatívok a hölgyek, jó a társaság

Forrás: Facebook

A tizenöt szakkör közül kettőre esett a választásunk: a bútorfestőre és a makraméra. A szakkörök közül a bútorfestő nagy sikert aratott, nagyon gyorsan be is telt a hely, öt főre kaptunk elegendő alapanyagot

 – mesélte a kezdeteket Kinyó Ágnes intézményvezető.

Az alapanyagokat a Nemzeti Művelődési Intézet ingyenesen biztosította számukra, kiderült, hogy bőséges és színes a kínálat, hiszen több színű akrill festéket, ecsetet, ecsettálat, csiszolópapírt, szivacsot, különböző méretű fenyőlapokat, tükörkeretet, fogast, akasztó alapot, szív formájú táblácskát és egyéb kellékeket tartalmazott a csomag. 

A szakkört kéthetente tartjuk, ahol a tanulási folyamat online videók segítségével szépen halad, de emellett mentorálás formájában segítséget is kapunk a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettől is. A szakkörre jelentkezők egyébként különböző motivaltsággal érkeztek, de mindenkit a kreativitás, a kikapcsolódás és a régi holmik megőrzése motivált.

Egyikük úgy fogalmazott, szerette volna kipróbálni, megtanulni a festés, rajzolás területén az új technikákat és eddig még bútorfestéssel nem volt alkalma foglalkozni. Ráadásul egy szuper csapat jött össze. Másokat a kézművesség, a barkácsolás vonzott. És jó kizökkenni az anyaság és a napi munka világából. Barátnők fogtak össze...

Olyan is van a szakköri tagok között, aki a régmúlt megőrzésén fáradozik, az újrahasznosítás izgatja, legyen szó akár öreg bútorról. Tehát mindenki tele van ötletekkel, inspirációval Végegyházán.

Nekem, a bútorfestés azt jelenti, hogy régiből újat. Elődeink értékeinek megőrzése az utókornak. Mindig érdekelt, hogy hogyan lehet felújítani egy kredencet, hokedlit, hogy ne az enyészeté legyen. Ezt itt, most megtanulhatom s örömömet is lelem, mert kikapcsol

 - summázta munka közben egyikük. Azt már Kinyó Ágnes árulta el, hogy a szakkör a nevét a Himnusz 200 alkotói pályázatra készülve kapta (a hangulatát jól visszaadja): Fecsegő ecsetelők!

Útmutatást is kaptak

A napokban a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságától Varga Ágnes és a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettől Schneiderné Papp Edit érkezett a végegyháziakhoz. A makramé és a bútorfestő szakkör számára nyújtottak segítséget. Útmutatásaiknak nagy hasznát veszik a hölgyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában