Vádemelés

2023.02.09. 12:57

Meslenchálóval fogták a halakat a gyomaendrődi orvhalászok

Társtettesként elkövetett orvhalászat vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 25 és egy 28 éves gyomaendrődi férfi – mindketten büntetett előéletűek – ellen, akik tiltott módon és tiltott halászati eszközzel halásztak.

Papp Gábor

Fotó: Shutterstock illusztráció

A két férfi egy ismeretlen személyazonosságú fiatal nő társukkal együtt tavaly augusztus 28-án 21 óra 30 perc körüli időben Gyomaendrődön, az Endrőd-Középső, más néven Csókási holtág partján lévő horgászhelyhez mentek. Ezen a holtágon – az általános horgászrendi szabályozástól eltérően – egész évben tilos a kisszerszámos, rekreációs vagy sporthalászat folytatása.

A férfiak a holtágon halászni kezdtek, mégpedig jogosulatlanul, tiltott módon és tiltott halászati eszközzel.

Korábban a vízterületen két nyakzó hálót, meslenchálót helyeztek el, amit most megpróbáltak kiemelni. Az egyik hálót a 28 éves férfi kezdte kifelé húzni a partra, abból két kárászt vettek ki, amikor a háló megakadt, ezért a 25 éves férfi beúszott a vízbe, hogy azt kiszabadítsa. Ekkor érte őket tetten egy hivatásos halőr. Az idősebb férfi és a nő elfutottak a helyszínről, a fiatalabb férfit pedig intézkedés alá vonta a halőr.

A nyakzó háló olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul és a megfogott egyed rövid időn belül történő elpusztulásához vezet. A két hálóban további öt kárász volt beleakadva, a terheltek így összesen hét, közel 7 ezer forint értékű halat tulajdonítottak volna el.

A helyszíni intézkedéskor az eltulajdonított halakat a rendőrség a hivatásos halőrnek átadta, aki azokat – a mérést követően – a holtág vizébe visszaengedte, így a lopással okozott kár megtérült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában