DJ-k

2023.02.25. 06:35

Lemezlovasok a pultban: így kevernek a Viharsarokban

Helyi lemezlovasokat mutat be egy új Facebook- profil. A zeneszerető közönség hetente olvashat érdekes történeteket a térségben tevékenykedő DJ-k munkájáról, életéről.

Gyemendi Réka [email protected]

A minőségi lemezlovas munkához sokat kell gyakorolni, szükséges a szorgalom és az alázat /Fotó: Shutterstock/

Az oldalon januárban kezdték el a Viharsarok ismert és népszerű, korábbi, jelenlegi, illetve jövőbeli tehetségeinek ismertetését. A profilon hetente tesznek közzé történeteket egy-egy ismert lemezlovasról, akikkel igyekeznek minél színesebb beszélgetést összehozni, ezekkel szórakoztatva a zenekedvelő olvasókat.

Az oldal megosztásait figyelemmel kísérve rengeteg információt tudhatunk meg a szakma múltjáról, lényegéről. Többek között azt, hogy régebben is divatos foglalkozás volt lemezlovasnak lenni, hiszen sok legendás szórakozóhely volt akkoriban a vármegyében, azonban manapság, a technika fejlődésével egyre könnyebben válhat egy fiatalból DJ.

Ezzel szemben a jogtiszta zenéket használó, szakmai vizsgát tett DJ-ből csak kevés van Békés vármegyében. 

A DJ, azaz disc jockey, magyarul lemezlovas szakma az Egyesült Államokból indult, ahol a rádióműsorokban játszotta az új zenéket a közönségnek. A klubokban a munkájuk először csak zeneszámok konferálásban, valamint a lejátszott zenék sorrendjének kiválasztásában merült ki. A zeneszámok keverése később terjedt el, amikor technikailag lehetővé vált a lemezjátszók sebességszabályozása, keverők használata. Ekkortól alakult ki a klasszikus dj technika, aki nem csak konferált, hanem technikailag szinkronba hozta a különböző zenék sebességét és mintegy átúsztatva őket folyamatossá tette a zenei műsort. 

Emellett a DJ-knek jelentős ízlésformáló szerepük is volt, mivel a közönség szinte csak az ő munkásságuk révén hallhatott néhány új zenét vagy feldolgozást. Régebben, ha valaki lemezlovas akart lenni, komoly befektetett munkát és pénzt igényelt, hiszen meg kellett venni a bakelit lemezeket és a keveréshez szükséges technikát, ami nem volt olcsó mulatság. A technikát is csak tapasztalt lemezlovasoktól lehetett eltanulni, jó kapcsolatok, idő és rengeteg befektetett energia kellett ahhoz, hogy valaki DJ lehessen. Komoly presztízse volt a szakmának, kevés fiatalnak adatott ez meg.

A Viharsaki Disco Story oldaláról az is kiderül, manapság egy laptop és egy DJ program segítségével bárki mixelhet otthon, de ahhoz, hogy valaki szakmailag is kiemelkedjen, ennél több kell. 

A minőségi lemezlovas munkához elengedhetetlen a széleskörű zenei ismeret, lépést kell tartani a technika fejlődésével, pszichológiai érzék szükséges a közönséggel való kapcsolattartáshoz, illetve elengedhetetlen a sok gyakorlás, a szorgalom, az alázat. Ezen kívül egy feltörekvő DJ jó, ha tisztában van a közösségi média szerepével és használatával is, mivel a szakmában elengedhetetlen az önmarketing. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában