Tragédia

2023.02.06. 15:09

Ketten meghaltak: ötven éve robbant fel a csabai konzervgyár víztornya

Fél évszázada, 1973 február 3-án, szombaton szétrobbant a víztorony a Békéscsabai Konzervgyárban. A szerencsétlenségben két munkás meghalt, hárman megsérültek.

P. G.

„Február 3-án, szombaton 6 óra 30-kor Békéscsabán, a Konzervgyárban a karbantartók klórozni akarták az üzem víztornyát. Egy békési dolgozó és egy harmadéves szakmunkástanuló, nagygyantéi lakos, hogy meggyőződjenek arról mennyi víz maradt a toronyban felmentek a 300 köbméteres kehelyhez. Ekkor eddig még ki nem derített okokból a víztorony kelyhe szétrobbant, a két férfit a robbanás halálra sújtotta, a másik négy karbantartót, akik a víztorony aljában az ajtón belül tartózkodtak a légnyomás kidobta az udvarra” – írta másnapi számában a Békés Megyei Népújság. A lap tudósításából kiderült, hogy egy munkás súlyosan, kettő könnyebben sérült meg. A kehely lezúduló darabjai elszakították a 20 kilovoltos körvezetéket. A kár becslések szerint egymillió forintra rúgott. Az üzemben a víz hiánya miatt leállt a termelés. Egyedül a tésztaüzemben — ahol felkészültek a víztorony tisztításából következő akadályokra — folyt a munka. A rendőrség szakértők bevonásával megkezdte a vizsgálatot a robbanás okának megállapítására. 

A három sérült munkába állt

Az újság nyomon követte azt ezt követő eseményeket is, és február 6-án kedden már arról számolt be, hogy a tájékoztatás szerint a három sérült hétfőn reggel már munkába állt. 

A konzervgyár igazgatója, Zelenyánszki György akkor a lapnak elmondta, hogy az üzemi baleset következtében bekövetkezett fennakadást — a gyári vízhálózatot átkötötték a városi vízműre — megszüntették, így hétfőn reggel a szokott időben minden üzemrészben megkezdődött a munka. Az üzem szociális intézményeiben azonban még hétfőn nem tudtak melegvizet biztosítani. A víztorony helyreállítására az Élelmiszeripari Tervező Intézetet kérték fel, amelynek szakemberei kedden reggel érkeztek Békéscsabára. 

A Dél-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat szakemberei a víztorony kelyhének lezúduló darabjai által megrongált 20 kilovoltos körvezetéket még szombaton rendbe hozták. A 300 köbméter víz kiesése a gyár kapacitásából, gondot jelentett az üzem vezetésének, de amint Kendra János, a Békés megyei Víz- és Csatornamű Vállalat igazgatója elmondta, Békéscsaba vízellátásában a téli időszakban nem okozott fennakadást. A városi vízmű napi termelése akkor 16 ezer köbméter volt, a felhasználás pedig 12 ezer köbméter. A baleset okának vizsgálata megkezdődött, és a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ekkor is folyt.  Arról is tájékoztatott a gyárigazgató, hogy a két szerencsétlenül járt munkást a konzervgyár saját halottjának tekinti és temetésük előkészítésére bizottságot hoztak létre.

A kísérőgáz robbant be

Az okokról mintegy másfél hónappal később, március 24-én adott tájékoztatást a Népújság. Mint megírták, a nagyerejű robbanás okának kivizsgálására szakértőkből álló bizottságot hoztak létre, amely megállapította, hogy a vízművet ellátó kutakból feltörő és a toronyban összegyűlt kísérőgáz, feltehetően nyílt láng használata következtében robbant és vágta szét a torony kelyhét. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a konzervgyárat nem terheli felelősség a sajnálatos és súlyos baleset bekövetkezéséért. 

A tönkrement víztorony víz mennyiségének pótlására a feldolgozási idényben ideiglenes vízellátási rendszert hoztak létre. Ez a gyártási idényre már biztosította а naрi 3 és félezer köbméter vizet. Az ideiglenes rendszer a víztorony kiiktatásával juttatta el a feldolgozó üzemekbe a szükséges vízmennyiséget. Ezt követően, második lépcsőben, építik meg véglegesen az üzem vízművét. A régi megrongálódott víztorony helyén fémszerkezetből állítanak fel víztornyot, gáztalanító berendezéssel. 

Fekete esztendő volt 1973

Az 1973-as év első hónapjai egyébként fekete évnek számítottak. Ugyancsak a Békés Megyei Népújság írta meg, hogy az esztendő első négy hónapjában kilenc halálos üzemi baleset történt Békésben, miközben egy évvel korábban, 1972-ban négy ilyen eset történt. 

„Kilenc család vesztette el és gyászolja hozzátartozóját, kenyérkeresőjét. És ha az okokat keressük, megállapíthatjuk, hogy csaknem valamennyi balesetet hanyagság, nemtörődömség, fegyelmezetlenség, az előírások betartásának elmulasztása okozta” – tették hozzá. 

Az egyik tsz-ben egy pótkocsis tehergépkocsi hátrafelé tolatás közben elütött egy embert. Három tsz-ben a lovas kocsiról való lezuhanás okozott halálos végű balesetet. Megállapították, hogy két esetben a hajtó ittas. A vállalatoknál, intézményeknél bekövetkezett üzemi balesetek közül kettő közlekedési jellegű volt. Az egyiket megvadult lovak okozták. Elragadták a kocsit, amelyről egy asszony leesett és meghalt. A másik eset: egy mikrobusz fékezés közben nekicsúszott annak a tehergépkocsinak, amelyre egy ember éppen fel akart szállni, a szerencsétlen a két jármű közé szorult. A felsorolásban szerepelt a konzervgyári tragédia is, kiemelve kettős halálesetet okozott a Békéscsabai Konzervgyárban a víztoronyban felgyülemlett gáz robbanása. Az egyik vágóhídon víz helyett mérgező folyadékot (fertőtlenítő, szert) ívott egy dolgozó munka közben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában