Füstölgés

2023.02.01. 19:58

Jelentősen drágult egyes dohánytermékek ára

Február 1-jétől a jövedéki hatálya alá tartoznak a nikotint nem tartalmazó gyógynövényes dohánytermékek – amelyek égetés nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot –, így egy doboz ára nagyjából 700 forinttal emelkedett. A hagyományos cigaretták, valamint a nikotint tartalmazó hevítőrudak ára most nem változott, ám a trafikosok szerint a következő hónapokban jelentősen nőhet.

Licska Balázs [email protected]

Fotó: Für Henrik

Eddig nem tartoztak a jövedéki adó hatálya alá a nikotinmentes, mondhatni gyógynövényes dohánytermékek, és azokat itt nem is lehetett kapni, más üzletekben, például bioboltokban vagy bizonyos áruházakban viszont igen. Mostantól viszont ezek is zárjegyet kapnak, és vélhetően bekerülnek a nemzeti dohányboltokba – mondták az egyik békéscsabai trafikban. Hozzátették, hogy ezek ára ezért drágult is, szálanként 35 forinttal, vagyis dobozonként 700 forinttal.

Azt mondták, hogy a hagyományos cigaretták, valamint a hevítő készülékekbe való, dohányt tartalmazó termékek ára most nem emelkedett. Azonban ütemezetten, 100-200 forintonként fog a hírek szerint – mind a két termékcsoport esetében –, mégpedig úgy, hogy pár hónapon belül a mostani nagyjából kétezer helyett akár háromezer forintba is kerülhet egy doboz cigaretta.

Az árak emelkedéséről egy nappal a bevezetésük előtt kapnak tájékoztatást. Ilyenkor az aznapi zárást követően lecserélik a polcokon szereplő összegeket. Másnap pedig, miután rákapcsolódnak a rendszerre és leolvassák a vonalkódot, immár a módosított árakon értékesítik a terméket.

Egy másik békéscsabai trafikban hozzátették: a speciális készülékekbe való, nikotint is tartalmazó termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egyrészt azért, mert többféle ízesítésben kaphatók, másrészt azért, mert égetés nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, és így az elmondások szerint kevésbé ártalmas az egészségre.

– A vevők szerint nem is lesznek tőle füstösek, büdösek, illetve a készüléket olyan helyen is lehet használni, ahol amúgy nem szabadna cigarettázni – tették hozzá, miközben az éppen a nemzeti dohányboltban vásárlók helyeselve bólogattak.

A nikotint tartalmazó termékek ára most nem emelkedett, de várhatóan fog /Fotó: MW/

Mind a két békéscsabai trafikban megerősítették: hiába emelkedtek az elmúlt időszakban a dohánytermékek árai, a vevők köre a tapasztalataik szerint nem csappant meg. Azaz azok, akik letették a cigarettát, nem azért hagyták abba a dohányzást, mert túl sokba kerül és van egy bizonyos összeg, amit immár nem hajlandók kifizetni egy dobozért. Sőt, azt mondták a vásárlók, hogy hamarabb mondanak le más termékről vagy szolgáltatásról, mint a cigarettáról.

Öt év alatt hetven százalék

Utánanéztünk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatsora alapján miként emelkedett a dohánytermékek ára az elmúlt öt évben. Amíg 2018 elején egy doboznyi, azaz húsz szál cigaretta – az egyik bizonyos márkából – 1160 forintba került, addig 2022 decemberében 1980 forintba. Öt éve 40 grammnyi, egy csomagnyi cigarettadohányért 1420 forintot kértek el, tavaly év végén 2820 forintot. Azaz előbbi öt esztendő alatt 70 százalékkal, utóbbi pedig a kétszeresére drágult.

Más termékek esetében is megnéztük a számokat. 2018 eleje és 2022 decembere között egy kilogramm fehér kenyér ára 288-ról 900 forintra, egy kilogramm banán ára 444-ről 765 forintra, egy kilogramm párizsi ára 1370-ről 2700 forintra, másfél liter szénsavas ásványvíz ára pedig 106-ról 155 forintra emelkedett. Azaz a kenyérért háromszor, a felvágottért kétszer annyit kellett fizetni, mint öt éve, miközben az ásványvíz 46 százalékkal, a banán pedig 72 százalékkal drágult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában