Névnapi köszöntő

2023.02.07. 06:49

Isten éltesse a Tódorokat, a Rómeókat és a Richárdokat!

Február 7-én a Tódorok, a Rómeók és a Richárdok ünneplik a névnapjukat.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Tódor férfinév a Teodor név magyar alakja. Fejlődési alakja: Teodor, Tiodor, Tiadar, Tivadar. Női párja: Teodóra.

Az 1990-es években a Tódor igen ritka volt, a Fedor, Teodor és a Tivadar szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepeltek a 100 leggyakoribb férfinév között.

A Rómeó a latin Romaeus név olasz formája, a jelentése római vagy a Római Birodalomból származó. A késő középkorban így hívták a Rómába vagy a Szentföldre zarándoklókat is.

Az 1990-es években a Rómeó igen ritka név volt, a 2000-es években nem szerepelt a 100 leggyakoribb férfinév között, kivéve 2009-et, amikor a 95. leggyakrabban adott férfinév volt.

A Richárd germán eredetű férfinév. Jelentése: hatalmas, uralkodó + erős, merész. Női párja: Rikarda.

Az 1990-es években a Richárd igen gyakori, a Rihárd és a Rikárdó szórványos név volt, a 2000-es évek elején a Richárd a 27-42. leggyakoribb férfinév, a Rihárd és a Rikárdó nem szerepel az első százban.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Aranka, Jeromos, Abigél, Alex, Apollónia, Elvira, Bertold, Marietta, Lívia, Lídia, Eulália, Ella, Linda, Levente és Katalin ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában