Névnapi köszöntő

2023.02.03. 06:53

Isten éltesse a Balázsokat, Oszkárokat

Február harmadikán ebben az évben a Balázsok és az Oszkárok ünneplik névnapjukat.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock

A Balázs az ismeretlen eredetű latin Blasio családnévből származó férfinév. Női párja: Blazsena. A nevet sokan a görög Bazileosz névvel azonosították, melynek szó szerinti jelentése: királyi. Ezzel szemben a név valójában az ókori Rómából ered, a híres és előkelő Cornelius nemzetség egyik ága a Blasio névvel különböztette meg magát a család többi ágától. A Blasio (és így a Balázs) név eredete, jelentése máig megfejtetlen maradt. Más források a Blasius jelentését két szóból vezetik le: az előtagban a blandus (nyájas) vagy a belasius, bel (öltözék), az utótagban a syros (kicsi) rejlik.

Az Oszkár a régi germán Ansgar névből származó angol és skandináv névből ered, jelentése istenség + dárda. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Kincső, Renátó, Karola, Celerina, Ráhel, Csenge, Veronika, András, Ágota, Ingrid, Etelka és Léda ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában