110. évforduló

2023.02.28. 09:11

Facsemetét ültettek el, torta mellett nosztalgiáztak az orosházi méhészek

Alapításának 110. évfordulóját ünnepelte az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület a Thék Endre utcai székházában vasárnap.

Csete Ilona

A facsemetét a méhészek székházának a kertjében ültették el

A diákmézkirálynő (Csizmadia Zsófia) és udvarhölgyei (Virág Szerafina és Kovács Judit) részesei voltak a közgyűlést követő ünnepi eseménysornak. Felidézték a méz történetét. Orosházára érkezett az országos mézkirálynő, Mo­hácsi Klaudia is. Az egyesület elnöke, ifjú Rajki József adott történeti áttekintést a 110 éves múltról, megemlítve azokat is, akik sokat tettek azért, hogy több mint száz év elteltével még mindig együtt vannak a méhészek, és folyamatosan fejlesztik közösségüket, ápolják hagyományaikat Orosházán. 

A diákmézkirálynő és udvarhölgyei is szerepeltek az ünnepségen 

Elkezdték a 110. évi beszélgetéssorozatot, októberig minden hónapban levetítenek egy-egy beszélgetést egy méhésszel, az első ilyen kisfilmet most mutatták be, Halustyik László beszélt az egyesületről, a méhészetéről, a munkájáról. Ő és Molnár József méhész is ajándékot vett át az elnöktől, mindketten 1997 óta tagjai az egyesületnek, és nagyon sokat dolgoznak a közösségért. Múlt nélkül nincs jelen, e nélkül pedig nincs jövő – ennek a szellemében Bartók Zoltán méhész által felajánlott ezüsthársfa-csemetét ültettek a székház udvarán. A hársméz kedvelt, karakteres, és gyógyhatása is jól ismert – fűzték a fa kiválasztása mellé. Kis táblát helyeztek el a fa tövéhez, ezzel is emlékeztek és tisztelegtek az alapítók emléke előtt. Majd megszegték a hatalmas tortát, retró szendvicsek elfogyasztása közben nosztalgiáztak. 

Kordokumentumokkal érkezett hozzájuk Szuromi György, valamint a Gyulai Méhész Egyesület elnöke, aki gyulai kolbászt és pálinkát adott át az ünneplőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában