Újságlapozó

2023.02.26. 12:27

Erről írt a napilap február 26-án Békésben

Heti múltidéző összeállításunkban a Népújság és a Békés Megyei Hírlap egykori lapszámaiból csemegéztünk. Nézzük, mi-minden történt 20-30-40, vagy akár 50 és 60 évvel ezelőtt február 26-án!

G. Cs.

A végegyháziaknak 1963-ban már a harmadik szavazásuk volt; kedélyes, bizakodó hangulatban folyt a szavazás a jaminai 44-es szavazókörzetben és délutánig már mindenki leadta voksát Mezőkovácsházán. Hogy milyen volt a szavazás Békésben, erről szólt a Békés Megyei Népújság 1963. február 26-i száma.

Rádió, televízió, kerékpár, lemezjátszó, fényképezőgép, tangóharmonika és külföldi társasutazás is szerepelt azon a listán, melyen ugyanezen lapszám hatodik oldalán közöltek az 1963. január végén megtartott lottó tárgynyeremény-sorsoláson.

1973. február 26-án jelent meg a hír, hogy 11 millió kilométert tettek meg egy év alatt a Volán 8-as számú vállalatának járművei, és tizenhárom új Ikarus 66-os típusú autóbusz érkezett megyénkbe, melyek akkor darabonként 550 ezer forintot értek. Erős a gyanúnk, hogy ma már egy kicsivel többe kerülnének.

A kissé kopaszodó, fiatalos kedvű Tóth Lajos sok időt tölt az amatőr rádiózással. A sarkadi szakember körvezetői tanfolyamot végzett, és több száz fiatalt tanított meg a rádiózás csínjára-bínjára. Róla szólt a cikk 1973. február 26-án, a 3. oldalon.

Február 25-én bevonulási ünnepséget rendeztek a megyei hadkiegészítési és területédelmi parancsnokságon Békéscsabán – szólt az írás a Békés Megyei Népújság 1983. február 26-i számának címlapján. Mint az a cikkből kiderült, Juhász András alezredes eredményes munkát és katonaszerencsét kívánt a bevonulóknak és arra kérte őket, szolgálati idejük alatt szerezzenek örömet parancsnokaiknak és szüleiknek.

Az újkígyósi, idősebb Rákóczi Antal vett egy traktort, de semmire sem ment vele, így valóságos papírháborúba keveredett az eladó céggel, a Hermessel. Egy biztos, a traktor többször is megjárta a fővárost, pereskedés is volt, és hogy mi lett a történet vége, az kiderül ugyanezen lapszám negyedik oldalán.

Békés megye még nem késett le a világkiállításról, károk nélkül megúsztuk a februári hóvihart és újabb igazgatóváltás volt a Gyulai Húskombinátban. Ezekről a hírekről szólt a Békés Megyei Hírlap 1983. február 26-i lapszáma.

Vitaszek Zoltán békéscsabai újságíró arra vállalkozott, hogy összegyűjti a megyei legeket, a hírlap olvasói pedig már a könyv megjelenése előtt is böngészhettek az érdekességek közül a hetedik oldalon.

Egy főiskolai hallgató a szüleitől havonta átlagosan húszezer forint támogatást kapott. A Békés Megyei Hírlap 2003. február 26-i számából megtudtuk azt is, hogy közös leolvasás indul májustól, Szekeres Sándor sarkadi rokkantnyugdíjast mélységesen felháborítja a gáz árának emelése, Fábián István szerint pedig az egyéni gazda könnyen hoppon maradhat.

Ugyanezen lapszám negyedik oldalán kaptunk hírt arról, hogy Békés megyei fiatalok kalandoztak egy kínai cirkuszban, akik bejárták Angliát és még kerestek is, valamint a gyulai Erkel Ferenc Zeneiskola  nagytermében hirdették ki a helyesírási verseny döntőjének eredményét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában