Statisztika

2023.02.08. 12:39

Csökkent, de nőhet a lakásépítési kedv Békésben

Tízezer lakosra két épített lakás jutott 2022 első háromnegyed évében Békés vármegyében, miközben az országos átlag 14 feletti volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorából.

L. B.

Forrás: Shutterstock

Mivel a tavalyi első háromnegyed évben 17 százalékkal elmaradt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest, folytatódott a lakásépítési kedv csökkenése a térségben. Összesen 64 lakást vettek használatba, közel 60 százalékukat Békéscsabán, harmadukat a többi városban, a többit pedig községekben.

A lakások négyötödét természetes személyek, ötödét vállalkozások építtették. Hatvan lakást családi házas formában, négyet pedig többszintes, többlakásos épületben adtak át. A lakások átlagos alapterülete a 127 négyzetméterrel jelentősen meghaladta a 94 négyzetméteres országos átlagot, több mint kétharmaduk épült négy vagy annál több szobával.

A jövőbeni lakásépítési kedv egyébként élénkült a térségben. A 2022 első háromnegyed évében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma (180) 8,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában