Terepszemle

2023.02.08. 20:39

Árpád-kori templomhelyre bukkantak a szarvasi múltkutatók

Télen sem pihennek a szarvasi TSM Civil Múltkutatók, Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor ugyanis nemrég egy Árpád-kori faluhelyre bukkant a technika segítségével. Már az első terepszemléken is túl vannak, melyek során kincseket is találtak, ám a komolyabb feltárás még várat magára.

Vásári Erzsébet

Czesznak Zsolt otthonról is a lelőhelyek után kutat, vagy éppen rendszerezi a talált kincseket /Fotók: Vásári Erzsébet/

Bár a jelenlegi csapadékosabb időjárás miatt a terepmunka kissé háttérbe szorult, azért ilyenkor sem tétlenkedünk – adta hírül a napokban Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor, a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum civil múltkutatói.

Részletezték, tevékenységük fontos részét képezi ugyanis az olyan új lelőhelyek felkutatása, melyek még nem szerepelnek a régészeti adatbázisban. Ehhez pedig elsősorban írott forrásokat, archív légifotókat és a Google Earth több évre visszamenőleg lehívható műholdas felvételeit böngészik. Egy újabb, valóban releváns régészeti anomália felismeréséhez azonban jó szem, türelem és sokszor igen nagy szerencse is kell.

Elárulták, a kitartás meghozta a sikert, hiszen ezúttal Békésszentandrás környékén sikerült azonosítaniuk egy vélhetően Árpád-kori körárkos templomhely körvonalát.

A felfedezett anomália környezete, elhelyezkedése és 39 méteres átmérője összességében biztató jelnek bizonyult. Az új felfedezést persze azonnal bemutatták a Tessedik Sámuel Múzeum régészeinek, majd néhány nap múlva megvalósult az első terepszemle is. A helyszínen megfigyelték, hogy az észlelt jelenség egy enyhe kiemelkedésen helyezkedik el, a talaj felszínén pedig pelyvás téglatörmelékek és emberi csonttöredékek hevernek. A következő komolyabb terepbejárás során továbbá az objektum szűkebb környezetéből több Árpád-kori érme is felszínre került. IV. Béla (1235-1270), V. István (1270-1272) és III. András (1290-1301) ezüst érméi meglepő módon a tatárjárás utáni időszakra datálták a frissen felfedezett lelőhelyet.

Az általuk megtalált leletek továbbra is a Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményét gyarapítják.

Czesznak Zsolttól és Kelemen Gábortól megtudtuk, a terepszemlék során begyűjtött információk és szórványleletek megerősítették, hogy a szóban forgó helyen nagy valószínűséggel egykor templom állhatott. Ezentúl okleveles forrásokra támaszkodva az is vélelmezhető, hogy a templom jó eséllyel az Árpád-kori Hén faluhoz köthető.

Az egykori faluhelyet ugyanis nagyjából ezen a környéken sejtették, de templomának pontos helye egészen eddig ismeretlen volt.

Végül elmondták, a további kutatást a sarjadó vetés miatt sajnos egy időre fel kellett függeszteniük, de alkalmasabb terepviszonyok mellett a leletek és információk gyűjtését ebben az évben is tovább folytatják. Hangsúlyozták, az általuk megtalált leletek továbbra is a Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményét gyarapítják.

A szarvasi múltkutatók egyébként évről-évre egyre több kinccsel gazdagítják a múzeumot. Tavaly többek között rábukkantak egy középkori éremkincsre Szarvason, de feltártak előzőleg másik faluhelyet, találtak késő középkori pecsétnyomót, tatárjárás kori érmáket, török kori erszényt Káka faluhelyen, Szent István dénárt, valamint római kori érméket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában