Összefoglaló

2023.02.02. 21:28

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. február 2.

A február második napja sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-minden történt 2023. február 2-án.

beol.hu

A hivatalos naptárakban idén sem szerepel február 2-án a Mária keresztnév, Karolina és Aida található meg. Békésben ugyanakkor sok Mária ekkor ünnepli a névnapját, főként a szlovák származású, evangélikus vallásúaknál van ez így. A legtöbben a város nagysága miatt is Békéscsabán találhatók. Ami vigasz számukra, az idei Čabiansky kalendárban ott a mai névnapjuk, valamint a családban és a barátok, ismerősök között is tudnak erről.

Nagy Ferenc alpolgármester komolyabb hibákat tapasztalt a Táncsics, a Bessenyei, a Rózsa, a Batsányi, a Jósika, a Szatmári és a Kolozsvári utcákban.

Békés külterületén, csütörtökön 6 óra 45 perc körül egy személygépkocsi vezetője miután megelőzött egy másik autót, lesodródott az útról, majd egy oszlopnak és egy táblának is nekiütközött, végül árokba csúszott

Igen ritka téli vendég is érkezett nemrégiben a békéscsabai Fás-tóhoz, mégpedig egy jeges búvár. Megjelenése igazi kuriózum, mert szakemberek tudomása szerint először láttak ilyen madarat Békésben. Általában ez a faj az óceánokat, tengereket és nagyobb kiterjedésű tavakat kedveli. Többek között Méhes Miklós, békéscsabai természetfotós és Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember is meglátogatta a madarat.

Február 1-jétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein enyhítések lépnek életbe a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban.

Újabb, a város életében fontos beruházások közbeszerzési eljárásainak megindításáról döntött legutóbbi ülésén a békési képviselő-testület. Az előkészítés során a tervezési munkálatok utolsó szakaszába léptek, így a projektek következő fázisa is elindulhat.

„Ugyanúgy, ahogy egy családnál vagy egy kisebb közösség esetében, a kulturális igények összetartó erővé válhatnak, és arra késztethetik az embereket, hogy valamilyen közös megoldás felé menjenek, a nemzeti kulturális élet területén is elindulhatunk az összefogás, az együttműködés irányába” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium február 1-jétől kinevezett kultúráért felelős államtitkára.

Már 2018 és 2021 között elkészült a döntés-előkészítő tanulmány, a tanulmányterv, valamint a környezeti hatástanulmány és megszerezték a környezetvédelmi engedélyt is a Szeged-Debrecen közötti M47-es útra. Továbbtervezésére kormánydöntést és forrásbiztosítást követően nyílhat majd lehetőség.

Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat egy büntetőeljárásban. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert – köztük orvosokat és cégvezetőket – fogtak el. Így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás. Az egyre szerteágazóbb ügy felderítésére országszerte nyomozócsoportokat hoztak létre. Az ügy korábbi szálai Békésbe is elvezettek.

A beruházás célja a közlekedésbiztonság fokozása a Deák és a Rákóczi utcai csomópontban.

Megtartották a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar időjósló játékának második részét csütörtökön délelőtt. Február 2-a, Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amihez számos hiedelem kötődik. A népi hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék ezen a napon hagyják el először barlangjukat. Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik.

Békés Megye Agráriumáért elismerésben részesült nemrégiben állattenyésztés kategóriában Sarusi-Kis Tamás. A díszoklevelet dr. Takács Árpád, a kormányhivatal főispánja és Kozsuch Kornél, az agrárkamara vármegyei elnöke adta át. A hét gyermekes családapa 16 éve ügyvezető igazgatója a gádorosi székhelyű FirstFarms Hungary Kft.-nek.

A múlt héten harmincezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében, csütörtökön. Békés vármegyéből 457 új beteget regisztráltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában