Sarusi-Kis Tamás

2023.02.02. 19:57

A mezőgazdaságot szeretni, érteni kell – vallja a gádorosi cégvezető

Békés Megye Agráriumáért elismerésben részesült nemrégiben állattenyésztés kategóriában Sarusi-Kis Tamás. A díszoklevelet dr. Takács Árpád, a kormányhivatal főispánja és Kozsuch Kornél, az agrárkamara vármegyei elnöke adta át. A hét gyermekes családapa 16 éve ügyvezető igazgatója a gádorosi székhelyű FirstFarms Hungary Kft.-nek.

Csete Ilona [email protected]

Sarusi-Kis Tamás (jobbra) úgy véli, az eredmények csapatban s közös erőfeszítésekből születnek. Dr. Takács Árpád és Kozsuch Kornél adta át a rangos elismerést /Fotó: Lehoczky Péter/

Ritkán látni ügyvezető igazgatót kisbusszal munkába érkezni. Ön azzal jár dolgozni. Van ennek valami köze a dán mentalitáshoz?
– Nagycsaládos apaként hozzuk-visszük a gyermekeinket. Heten vannak. A hagyományos személyautó már kicsi, a kisbusz praktikus. A dánok alapelve, hogy nem komplikálják túl a dolgokat, a funkcionalitás és költséghatékonyság szemlélete áthatja a mindennapjaikat. 16 éve dolgozom velük, természetes, hogy sokat átvettem a szemléletmódjukból. Szolgálati járműként és magánemberként is kiválónak bizonyult a jelenlegi mikrobusz, hiszen akár az egész menedzsment befér. Együtt kilátogatunk az építkezésekre (két új telep épül Telekgerendáson és Pusztaföldváron), miközben kihasználjuk az utazási időt is a fontos dolgok átbeszélésére.

Fenntarthatóság, hatékonyság – a két szó, ami a legtöbbször elhangzik a FirstFarms Hungary Kft.-vel kapcsolatban. Az elmondottak alapján ez egyfajta szemléletmód is, ami áthatja a cégvezetést.
– Emberekkel dolgozni felelősség, motiválni mindennap, miközben szem előtt tartjuk az anyacég filozófiáját. A mezőgazdaságot szeretni és érteni kell. A természet körforgását tisztelni, az üzleti világban becsületet megőrizni, de nyitottan állni az újdonságokhoz. Ezekben hiszek, miközben fontosnak tartom a szakma iránti alázatot és szorgalmat is. Ha új dolgozó kerül a csapatunkba, igyekszünk e szemléletet megtanítani, hogy mindannyian egy csónakban evezzünk.

Felelős foglalkoztató minősítésben részesült a cég. Milyen főnöknek tartják a munkavállalók, kap-e visszajelzéseket?
– Nehéz kérdés, amelynek első részéről a munkavállalókat kellene megkérdezni. A dán filozófia része, hogyha egy kérdéskörben vita is alakul ki, az asztal mellől a döntést meghozva, azt tisztelve áll fel mindenki. Nem kérdés, hogy a meghozott döntést egységesen képviselik és dolgoznak annak végrehajtásáért. Erre törekszem vezetőként is, miközben igyekszem emberközeli maradni. Ha nem tart távol valami halaszthatatlan tárgyalás, megbeszélés, akkor minden héten bemegyek a telepekre, váltok néhány szót a dolgozókkal, megnézem az állományt. Félévente leülünk minden munkavállalóval, egyeztetjük a közös célokat, visszajelzésre adunk lehetőséget, amivel ők élnek is. Számos jó ötlet valósult meg a dolgozói észrevételekből. Erre büszkék vagyunk. Ritkán beszélünk egyes szám első személyben. Csapat vagyunk, az eredmények közös erőfeszítésekből születnek.

Hogyan írná le üzleti vonalvezetőjét?
– Munkám során igyekszem a befektetők érdekeinek, elvárásainak megfelelően dolgozni úgy, hogy a dán és a magyar szaktudás legjobb ötvözete működjön a magyar munkavállalókból álló szervezetben. Kitűnő szinergiát sikerült kialakítani helyi beszállítókkal, szolgáltatókkal, hatóságokkal és tevékenységünk hasznából rendszeresen adakozunk a társadalom rászorulóinak.

Hogyan látja a felnövő generációt, a gyermekeit? Lesz, aki kövesse a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben?
– Nagyfiam egyetemista, másfelé orientálódott. A 15 éves lányom most bontogatja a szárnyait. A többiek még kicsik, de a tanyán, ahol a családommal élünk, sikerült egy önfenntartó, mikrovilágot teremteni, a gyerekek magukba szívják a természet szeretetét. Hogy kik és mik lesznek, ha felnőnek, azt majd az idő eldönti. A most pályakezdő generációt pedig informáltan kell tartani, megmutatni a lehetőségeket, felelős foglalkoztatóként biztosítani a fejlődést és tisztelni az embert. Ha érdeklődés van az állattartás iránt, vezetőként hinnünk kell abban, hogy odafigyeléssel, türelemmel a csiszolatlan drágakőből is létrehozhatjuk a legszebb gyémántot.

Névjegy

Sarusi-Kis Tamás 1973-ban született Szentesen, nagyszülei, szülei is mezőgazdaságból, kertészetből éltek. Közép- és felsőfokú tanulmányait Hódmezővásárhelyen folytatta, az állattenyésztő- és állategészségügyi technikusi képesítés megszerzése után agrármérnök diplomát szerzett növénytermesztés szakon. Később mérnöktanári és mérnök-közgazdász tanulmányokkal egészítette ki szakmai felkészültségét. Első, szakmai tapasztalása nemzetközi vállalati szférába vitte. Foglalkozott külkereskedelemmel, majd kisállateledel-gyár termeléstervezésében szerzett gyakorlatot. Mezőgazdasági munkakarriere 2000-ben kezdődött hét év takarmányozási tanácsadással. Találkozott hazánk ma is egyetlen dán tulajdonú sertésgazdaságával, az akkori néven Dan-Farm Hungary Kft.-al. Ügyvezető igazgatóként 2007 óta vesz részt az időközben FirstFarms cégcsoportjához tartozó vállalkozásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában