Testületi ülés

2023.02.23. 18:27

A fejlődés és az egyensúly büdzséje született meg Gyulán

Tizenegymilliárd 499 millió forintban határozta meg Gyula városának idei költségvetését csütörtöki ülésén a fürdővárosi képviselő-testület.

P. G.

Dr. Csige Gábor és dr .Görgényi Ernő

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Görgényi Ernő polgármester a szakmai anyag tárgyalása során elmondta, a költségvetés előkészítése során számos nehézséggel és kihívással kellett szembenézniük. Pénteken egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami önmagában is gazdasági nehézségeket okoz, amire még rárakódtak a megfogalmazása szerint elhibázott brüsszeli szankciók.

– Ennek ellenére elmondható, hogy a fejlődés és az egyensúly költségvetése született meg – tette hozzá a polgármester. – Ebben nagy szerepet játszik, hogy önkormányzatunk 430 millió forintot kapott Magyarország kormányától az energiaköltségek biztosítására. Ha ez nem történik meg, az összeget máshonnan kellett volna elvennünk, és az látható, hogy minden terület feszített, sérelem nélkül sehonnan nem tudtunk volna komoly forrásokat elvonni.

 

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, amellett, hogy a költségvetés egyensúlyban van, fejlődésre is lehetőség nyílik. Elkezdődhet majd a Százéves cukrászda és a Ladics ház felújítása, illetve a Nagyváradi úti kerékpárút megépítése. Többletforrásokat biztosíthatnak turisztikai marketingkampányokra, és így tovább erősíthetik a gyulai turizmus teljesítményét. 

 

– Emellett jut forrás nagyon sok olyan nagyságrendileg kisebb, de fontosságát tekintve legalább olyan jelentős feladatokra, mint például az iskolabusz finanszírozása – folytatta a gondolatot. – Ezen felül tartalékot is képeztek: 521 millió forint a tartalék, amiből 20 millió forint az általános tartalék. Ez utóbbi évközben nőni fog, hiszen több területen a normatíva emelése biztosan várható, és mivel most valamennyi intézményünk feladatát megfinanszíroztuk saját forrásból is, ezért azok a normatívák, amelyek érkezni fognak, a tartalékot fogják gyarapítani. Eddig egyébként a normatívánál 320 millió forintot meghaladó a növekedés tavalyhoz képest, az emelkedés jellemzően a szociális és gyermekjóléti szakterületet érinti.

Hozzátette, a költségvetés kiadási és bevételi főösszege tizenegymilliárd 499 millió forint. Kiemelte, a köztisztviselők illetménykiegészítésére is biztosítanak forrást. Az illetménykiegészítés mértéke 15 százalék, ami azért is fontos, mert sok területről hallanak elégedetlenséget béremelések elmaradása kapcsán, vagy a nem megfelelő mértékű béremelések miatt. Ugyanakkor a közvélemény kevésbé tudja, hogy a köztisztviselők nagy része számára 2007 óta nem volt béremelés, ezért is próbál lépni az önkormányzat ezen a téren is.

A testület előzetesen több, az idei költségvetést megalapozó döntést is meghozott, olyan előirányzatokról határoztak, amelyekről célszerű volt még a büdzsé elfogadása dönte

ni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában