Földrengés

2023.02.14. 13:58

A csillár és a szobanövények kilengése jelezte a csabai lakótelepen, hogy valami nagyon nincs rendben

Elsősorban a tömbházakban érezték a hétfő délutáni romániai földrengés hatásait Békéscsabán. A legtöbben arról számoltak be, hogy megmozdult a szék vagy a fotel, akadt, akinél a csillár lengett ki, míg másutt a szobanövények kezdtek hajladozni olyan módon, mintha egy erősebb szél keletkezett volna a lakásban.

Papp Gábor [email protected]

Békéscsabán is érezni lehetett a földrengést /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Ahogy megírtuk, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint kisebb földrengés történt a romániai Zsilvásárhely közelében, az országhatártól megközelítőleg 200 kilométerre délkeletre hétfőn délután, magyar idő szerint négy óra körül. A földmozgás erőssége 5 volt a Richter-skálán.

Mint kiemelték, a földrengést Békéscsaba térségében a lakosság is érzékelte, de feltehetőleg az ország délkeleti részén több helyen is érezhető volt. 

A szerkesztőségünkhöz érkezett visszajelzések, illetve a különböző Facebook csoportok bejegyzései alapján főként az emeletes tömbházakban lehetett érzékelni a romániai földrengést.

Általában négy- illetve tízemeletes épületekből érkeztek jelzések arról, hogy viszonylag rövid ideig, de érezték, hogy a földmozgás hatását. Harmadik, negyedik, hetedik, tizedik szintről is jöttek ilyen információk. Akadt, aki először azt hitte, hogy megszédült, azért tapasztalta azt, hogy mozog a szék alatta, más a fotelben ült, amikor azt érezte, hogy az ülőalkalmatosság megremeg. Többen is arról számoltak be, hogy virágok levelei és nagyobb növények esetében az ágak teljesen kimozdultak, mint mikor egy erősebb szél a szabadban fújja a fákat.

Hasonló jelenségről bő két évvel ezelőtt, 2020 decemberének végén számoltunk be. Sok minden kísértetiesen emlékeztetett a hétfőn történtekre. A Lencsési lakótelepen, hogy ha nem is erőteljesen, de megmozdultak a cserepes virágok levelei és ágai, illetve a csillárok is néhány helyen. 

Egy Andrássy úti tömbház kilencedik emeletén élő nő iszonyatként jellemezte az akkori eseményeket. 

– Éppen az ágyból néztük a tévét, amikor azt kezdtem érezni, hogy szédülök, mozognak a dolgok mellettem. Nem is értettem. Szóltam a páromnak, ő először arra gondolt valamiért én vagyok rosszul. Azután látta, hogy a fenyőn a csúcsdísz kilengett, a szekrényen a virágok dülöngéltek, én elindultam az ajtóhoz, de imbolyogva. Nem tudtam, hogy most mi is legyen. Menjünk le? A párom az erkélyre ment, és azt mondta az egész tömb mozgott – nyilatkozta akkor lapunknak.

Békéscsaba mellett Gyuláról, Sarkadról, Vésztőről, Békésről, Békésszentandrásról, Szarvasról, Gyomaendrődről is kaptunk jelzéseket arról, hogy érezték a földrengést. A legtöbb helyen a csillár mozgását említették árulkodó jelként. Miután éppen a karácsonyi ünnepkörben, nem sokkal a szeretet ünnepe után jártunk, így általános volt, hogy mozogtak a karácsonyfadíszek.

Hasonlóan a hétfőn történtekhez akkor békéscsabai és gyulai olvasóink is azt mondták, hogy a csukott ablak ellenére, olyan érzésük volt, hogy mintha otthonukban elkezdett volna fújni a szél.

Amikor megindult a föld

Térségünkben a történelem folyamán többször is előfordultak földrengések. A legrégebbi híradást Békés megyében történt földrengésről talán Tessedik Sámuel jegyezte fel, aki szerint 1746. november 12-én volt földindulás. 1834-ben ismét megmozdult a föld. A korabeli feljegyzés szerint „Békés-Csabán az evangélikus nagy, új székesegyház annyira meghasadt, hogy a bejárás megtiltatott”. 1852-ben ismét földrengésről számoltak be, ekkor a Körös partján a habok kifelé csapkodtak. 1866-ban legalább négy földrengést regisztráltak, majd 1869-ben ismét földmozgást észleltek.

1978. június 22-én történt az egyik legnagyobb, mai napig emlékezetes földrengés a megyében. „Hat hullámban lehetett észlelni a földrengést csütörtök hajnali fél négytől négy óráig. A legerősebb földmozgás Békés városban volt. A földlökéseket morajlás kísérte. Maga a földrengés a Richter-skála szerint 3,5–4,5-es erősségű volt, és több mint 1100 ingatlanban keletkezett kár. 1999 szeptemberében, 2008 novemberében és 2015-ben kisebb földrengés volt érzékelhető vármegyei településeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában