Kéktúrázás

2023.01.19. 07:33

Zákányszéktől Zsombóig gyalogoltak az orosháziak

Orosházán van egy lelkes munkahelyi kollektíva és a hozzájuk csatlakozók közössége, sőt, diákok is, akik havonta az Országos Kéktúra, vagy az Alföldi Kéktúra egy-egy szakaszát teljesítik.

Cs. I.

A kép bal szélén Patakfalvi János a túrázó kis csapattal

Forrás: BMH

Patakfalvi János, a Székács iskola pedagógusa, májtranszplantáltként, 50. életévét betöltve döntött úgy (s ahogy mindenki másnak, neki is ajánlották, keressen magának megfelelő mozgásformát), a folytatásban sokkal többet mozog. Ehhez a gyaloglást választotta. Nem volt nehéz elindulnia, hiszen olyan családban nevelkedett, ahol a természet szeretetére nevelték. A nemzeti park szomszédságában, kardoskútiként is nagyra értékeli az egyedülálló természeti értékeket, azok látványát, megismerését, megfigyelését.

Amikor meghirdették országosan a kéktúrázás napját, 2021-ben belevágtak kollégákkal, diákokkal. Túraszakkört és csoportot is alakítottak s azóta nincs megállás. Az elmúlt hétvégén Zákányszéktől Zsombóig gyalogolt kis közösségük.

– Mindig vannak új csatlakozók, a túra arra is jó, hogy sokat beszélgessünk, ismerkedjünk egymással és a helyszín épített és természeti szépségeivel. Én minden hónapban kijelölök egy-egy szakaszt, olyat, amit egy nap alatt tudunk teljesíteni: minimum 15-30 kilométert. Amilyen szépen haladunk, az Alföldi Kéktúrát (870 kilométer) 1-2 éven belül teljesítjük, miközben rengeteg élménnyel gazdagodunk – mesélte a pedagógus, aki mindent adminisztrál. Ő személy szerint már túl van a 160 kilométeres egyéni teljesítményen. Kis csapatukra felfigyelt a Transzplantáltak Egyesülete, lehet, partnerségben alakulhat valami közös túra is...

A legemlékezetesebb szakaszukra is rákérdeztünk: esős időben, tapadós sárban Eperjestől Szarvasig haladva az a bizonyos 26 kilométer volt említésre méltó. Rengeteg sarat cipelve érték el úti céljukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában