Értékelés

2023.01.20. 20:22

Újévi találkozó: minden sarkadi sikere a sok beruházás

Újévi önkormányzati partnertalálkozót rendeztek pénteken Sarkadon, a Kossuth utcai általános iskolában, amelyen köszöntötték a város vállalkozóit, intézményeinek vezetőit, a civil szervezetek képviselőit, a várossal együttműködőket. Szót ejtettek az elmúlt évek eredményeiről, a mostani kihívásokról, illetve Sarkad és a térség lehetőségeiről.

Licska Balázs, [email protected]

Dr. Mokán István polgármester, dr. Takács Árpád főispán és dr. Kovács József országgyűlési képviselő a találkozón

Fotó: Lehoczky Péter

Mint ahogy dr. Mokán István polgármester fogalmazott, hálatelt szívre és szeretettel áthatott lélekre van szükség a szolgálathoz, és ezzel mondott köszönetet a város partnereinek. Kiemelte a vállalkozókat, akik nélkülözhetetlen értékeket hoznak létre, szolgáltatásokat nyújtanak, sarkadi családoknak adnak munkát és biztosítanak ezzel biztos egzisztenciát, illetve akik tavaly 170 millió forintnyi iparűzési adóval járultak hozzá a költségvetés egyensúlyához.

 

Hangsúlyozta, hogy nagy, 10 ezer lelkes családban gondolkodik Sarkad esetében, és hogy az elmúlt évek eredményei is ennek mentén közös sikerek. Az elmúlt három évben, 2020 óta 12 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg vagy indítottak el a városban, majd sorolta is ezeket.

 

Többek között 1,4 milliárd forintból fejlesztették a Kossuth utcai általános iskolát, a Gyulai úti általános iskolához tálalókonyha készült, 1 milliárd forintból tanuszodát építettek – amely hamarosan megnyílhat –, körforgalmat alakítottak ki a Gyulai út és az Anti út kereszteződésében, szökőkúttal együtt. Fejlesztették az óvodákat, bővítették a járási hivatal épületét, közterületeket tettek rendbe a Táncsics tértől a Béke sétányon át a Kossuth-kertig, kerékpárutakat építettek, iparterületet fejlesztettek a Sarkadkeresztúri úton, megújították a belvárosi és az újteleki református templomot, vásárcsarnokot építettek a piacra, fejlesztették az Éden Campet, újraaszfaltozták a Zsarói, a Jókai és a Nagykert utcákat.

 

Sorolta, hogy az eredményes TOP Plusz pályázatoknak köszönhetően újabb fejlesztések indulnak. Több utcában építenek utat, bicikliutakat korszerűsítenek, fejlesztik a bölcsődét, az óvodákat. Megújulhat a művelődési központ, fejlesztik a közétkeztetési intézményt. 

 

Dr. Mokán István: az elmúlt három évben, 2020 óta 12 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg vagy indítottak el a városban
Fotós: Lehoczky Péter

Parkolókat alakítanak ki a Kossuth utcai általános iskolánál, a sportcsarnoknál, valamint a városháza környékén parkosítanak, elbontva a romos épületet.

Kiemelte: a kihívások ellenére minden intézményt működtettek, minden szolgáltatást biztosítottak, minden munkahelyet megőriztek – sőt, bővítették is azok számát –, miközben a városnak nincs tartozása. A közös sikerek zálogának nevezte az összefogást, az együttműködést.

 

Ismertette: az energiaválság következtében az év elejétől a korábbihoz képest az áram díja a 13,5-szeresére, a gáz ára pedig 7,5-szeresére nőtt az önkormányzati intézmények esetében. Úgy véli, a helyzet kezelésében nagy segítség, hogy a kormánytól 150 millió forint támogatást kaptak.

 

Sarkad és az egész kistérség óriási, vissza nem térő lehetőségének nevezte, hogy meghosszabbítanák Békéscsabától az M44-est az országhatárig, és hogy a gyorsforgalmi Sarkadon menne keresztül. Hozzátette: az ipari park esetében is egy nagy, több milliárd forintos fejlesztés van kilátásban. Sokat remél a Corvinus-projekttől is, amely újabb iparűzési adóbevételt jelenthet az önkormányzat számára. Úgy véli, a kihívások ellenére is van ok a bizakodásra.

Aki összefog, eredményt ért el

Sarkad alkalmas arra, hogy szellemi és gazdasági központ legyen – hangsúlyozta beszédében dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán, aki szerint kell, hogy legyen vágya és jövőképe egy-egy településnek, de látni kell azt is, hogy honnan indultak.

Beszélt a koronavírus-járványról, és hogy a térségbeli települések jól vizsgáztak, a kormány támogatásának is köszönhetően kiállták a válságot. Úgy véli, Magyarország a mostani válságot is képes lesz kezelni, megvédve a családokat, a gyermekeket és a nyugdíjasokat, a foglalkoztatás mellett a biztonságot mondta a legfontosabbnak. Kiemelte: Sarkadon megmutatták, hogy azok, akik képesek összefogni, tudnak eredményeket elérni.

Egymás megbecsülésének, tiszteletének fontosságát emelte ki beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Mint mondta, nehéz évet tudhat maga mögött, de így is jól teljesített az ország. A kormány a jövőben is segítséget nyújt az önkormányzatoknak. Szerinte a mostani esztendő a rezsivédelemről, a haza védelméről és a családok támogatásáról fog szólni. Az orosz-ukrán háborúra utalva azt mondta, hogy a békéért mindenkinek tennie kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában