Schéner Mihály előtt tisztelegtek

2023.01.10. 06:39

Újévi fogadást tartottak Medgyesegyházán

A Civil Házban tartotta meg hétfőn délután hagyományos újévi fogadását Medgyesegyháza önkormányzata. A helyiek munkáját, támogatását, értékteremtő közösségi vállalását köszönték meg.

N. Sz.

Kraller József a Schénert megidéző alkotókat is köszöntötte. Fotó: Bencsik Ádám

Az ünnepi eseményt Simai Mihály versével Sütő Mária Márta alpolgármester nyitotta meg. Kraller József polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, az újévi fogadáson a helyiek munkáját, támogatását, értékteremtő közösségi vállalását igyekeznek megköszönni a hagyományokhoz hűen. Hangsúlyozta, az idei esztendő a Schéner-centenárium miatt rendhagyó; a Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező éppen száz esztendeje, január 9-én született.

– Sokan, a „Mester” Damjanich utcai szülőházától érkeztünk, ahol emléktáblát avattunk a tiszteletére. Településünk díszpolgárát festményei idézik meg a leginkább, ezért kértük fel arra a térség alkotóit, hogy saját műveiken keresztül elevenítsék meg Schéner Mihály munkásságát, egyéniségét. Kértem, hogy írásos formában is osszák meg a közönséggel, miként kötődnek a város híres szülöttéhez, mit jelent nekik Schéner munkássága – részletezte a polgármester, aki szemezgetett is a gondolatokból. 

– Kovács Jánosnét elsősorban Schéner Mihály vallásossága, valamint ember- és természetszeretete ihlette meg. Ollé Bélánét a mester folyamatos tenni akarása, „pörgése” invitálta saját képe elkészítésére. Orestyák Jánosnét a művész vidám, játékosan bohókás, pozitív gondolkodása fogta meg leginkább. Orestyákné Pintér Györgyi az alkotó legjellegzetesebb vonásait örökítette meg, Sütő Jánosné pedig a természet egységére, elemeinek egymásra hatására alapozta munkáját. Zsíros Jánosné napraforgókat ábrázolt, úgy, ahogy ő látja a mester ismert kompozícióját – sorolta.

A folytatásban Kraller József hangsúlyozta, városuk nehéz esztendőt hagyott maga mögött, de mindig is volt múltja, élő a jelene, és van jövője is. Reményt ad számukra, hogy az óév karácsonyán milliós nagyságrendű nyertes pályázatokról kaptak híreket Erdős Norbert országgyűlési képviselőtől, akinek jókívánságait is tolmácsolta.

A polgármester kiemelte, az idei év is sok kihívást tartogat, és ahhoz, hogy sikeresen helyt tudjanak állni a mindennapokban, erőre, kitartásra, optimizmusra, vállalkozókedvre és hitre van szükség. 

– A közösség, Medgyesegyháza-Bánkút közösségi összetartozása egy olyan erős alap a település életében, amire lehet építeni. Egy-egy jó cél érdekében mindig bizonyítjuk összefogásunkat, legutóbb az adventi rendezvénysorozaton tettük ezt. Köszönet illeti civil szervezeteinket, vállalkozóinkat, gazdálkodóinkat, települési munkaadóinkat, hogy anyagilag, eszközökkel, humán erőforrással mindig Medgyesegyháza javát szolgálják – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában