Tisztújító közgyűlés

2023.01.23. 13:21

Továbbra is fontosnak tartják a néptánckultúra fejlődését Békésben

Tisztújító közgyűlést tartott szombaton a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület Békéscsabán. Ennek értelmében az elnöki tisztséget a továbbra is Farkas Lilla tölti majd be, míg a titkári feladatokat Boriné Kőrösi Beatrix látja el. Az elnökség tagja lett mellettük Farkas Tamás, Hankó Tamás, Kovács Sándor, Mahovics Tamás, Szabóné Kukla Ágnes, Szenteczki-Csipei Judit és Vaszkó János. Az ellenőrző bizottság tagja lett elnökként Kiszely-Nagy Erika, illetve Földesi Márton és Móricz Bence.

P. G.

A Viharsarki Táncháztalálkozó a szövetség egyik legrangosabb eseménye

Fotó: Für Henrik

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 1989-ben jött létre. Az egyesület célja elsősorban a Békés vármegyében működő néptánccsoportok, valamint a Dél-alföldi régióból kapcsolódni szándékozó együttesek, táncosok összefogása, tevékenységük továbbfejlesztése, szakmai és társadalmi megbecsülésüknek előmozdítása. Ezen felül Békés vármegye néptáncéletének összehangolása, a műfajhoz kapcsolódó rendezvények szervezése, segítése.

A szervezet tagjai rendkívül fontosnak tartják a Dél-alföld, s ezen belül Békés vármegye néptánckultúrájának őrzését, továbbéltetését, nemzetiségeink, hagyományőrző együtteseink munkájának segítését, s korosztályra való tekintet nélkül támogatják a megyei amatőr néptánccsoportok szakmai tevékenységét. Mindezeken túl felelősséget éreznek Békés vármegye településeinek néptánccal és népműveszettel kapcsolatos kulturális életéért, annak fejlődéséért, különös figyelmet fordítva hátrányos helyzetű térségeinkre.

Rendszeresen szerveznek néptáncosok és pedagógusok számára is továbbképzéseket. 2010-ben indították útjára a Barangoló csűrdöngölő nevű táncház sorozatot, hogy Békés vármegye minél több településére eljuttassák és közvetítsék hagyományainkat, néptánc-kultúránkat, illetve hozzájáruljanak a leginkább hátrányos helyzetű települések kulturális életének gazdagításához. Minden évben megtartják a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek Találkozóját, amely az utóbbi években minősítő rendszerű fesztivállá nőtte ki magát. Rendszeresen szervezünk általános és középiskolákban rendhagyó ének-zene és történelem órákat. A szövetségünk legrangosabb eseménye a Békés Megyei Táncosok Találkozója, amelyet Gyulán a Körös-völgyi Sokadalom keretében rendeznek, valamint a Viharsarki Táncháztalálkozó, amit minden év őszén, Békéscsabán szerveznek. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában