Székács iskola

2023.01.21. 18:42

Több kategóriában versengtek a diákok Orosházán, a Kölcsey versenyen

Orosházán a Székács evangélikus iskola január 20-án rendezte meg a hagyományos Kölcsey versenyt.

Cs. I.

Orosházi és környékbeli diákok, az ország evangélikus iskoláiban tanulók, valamint a határon túli testvériskola növendékei vettek részt a versenyen /Fotók: BMH/

A Himnusz megszületése és a  magyar kultúra napja alkalmából az oktatási intézmény a 2022/2023-as tanévben is meghirdette a Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési versenyt, illetve a hozzá kapcsolódó képzőművészeti és fotópályázatot az orosházi és környékbeli diákok, az ország evangélikus iskoláiban tanulók, valamint a határon túli testvériskola növendékei részére.

A versenynek egyik örömteli apropója volt, hogy a hagyomány szerint Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz szövegét. Másik pedig, hogy 20 évvel ezelőtt hirdették meg először a versenyüket az orosháziak, melyre idén 11 intézmény fiataljai neveztek.

Győztesek a képzőművészeti pályázat három kategóriájában.  A Himnusz örökérvényűségének megjelenítése napjainkban a  7-8. évfolyamos diákok körében lett 1. Csire Vivien (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Művészeti Iskola Szarvas). Petőfi a szupersztár – Hogy nézne ki, mit csinálna manapság Petőfi? témában lett első 7-8. évfolyamos diákok közül Bagócsi Áron és Tusjak Zora (mindketten a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Művészeti Iskola Szarvas).

9-12. évfolyamos diákoknál győzött Kovács Georgina (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Orosháza). A képzőművészeti pályázaton digitális grafikával lett győztes Petőfi a szupersztár – Hogy nézne ki, mit csinálna manapság Petőfi? témában a 7-8. évfolyamos diákok közül Kovács Klára (Székács  iskola Orosháza).

A szavalóverseny győztesei 7-8. évfolyamon: 1. Zvara Imola Lili (Benka iskola, Szarvas); 9-10. évfolyamon megosztott 1. hely: Bárány Mihály (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas) és Grubits Flóra (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium, Sopron). 11-12. évfolyamon megosztott 1. hely: Huszár Medárd (Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza) és Tornyossy Péter (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium, Sopron).

A népdaléneklési verseny győztese 5-6. évfolyamon: 1. Tölli Tünde (Orosháza, református iskola). Különdíj: Csizmadia Hédi (Orosháza, Vörösmarty iskola), Sámel Réka (Nyíregyháza). 

7-8. évfolyamon 1. Babinszki Panna (Mezőberény). 9-12. évfolyamon: 1. Barta Naomi (Sopron). Különdíj: Juhász Gergő (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában