Száz esztendeje született

2023.01.09. 20:00

Tábla őrzi Schéner Mihály emlékét medgyesegyházi szülőházán

Emléktáblát avatott fel hétfőn délután a száz esztendeje született Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, szobrász, keramikus, bábtervező Schéner Mihály szülői házának falán a medgyesegyházi önkormányzat.

Nagy Szilvia; [email protected]

Sütő Mária Márta alpolgármester és Kraller József polgármester

Fotó: Bencsik Ádám

A Damjanich utca 51. szám alatt megjelenteket Kraller József polgármester köszöntötte, majd Schéner Mihály életének fontosabb állomásait Zipperer Viktor elevenítette fel. A művelődési ház megbízott vezetője elmondta, Schéner első önálló kiállítása negatív kritikát kapott, képei nem feleltek meg a szocialista realista művészeti irányzat elvárásainak, egy időre ezért vissza is húzódott. A fordulatot az hozta, amikor egy londoni műgyűjtő megvásárolta az összes kiállított alkotását, és meghívta a festőt Londonba, Párizsba. Az első külföldi tárlatai után a művész rendszeresen részt vett egyéni és csoportos kiállításokon. 

– A kortárs magyar képzőművészet minden ágában maradandót alkotott. Művészete többféle stílusirányzat elemeit ötvözi magában, de állandóságot jelentenek munkáiban a népi mesterségek iránti tiszteletet kifejező motívumkincsek – tette hozzá Zipperer Viktor.

Kraller József polgármester és Zalai Mihály, a Békés vármegyei közgyűlés elnöke
Fotós: Bencsik Ádám

Magyar Mónika P. Szabó Ernő Bárka folyóiratban megjelent összeállításának segítségével idézte meg Schéner alakját, aki a mélységből indulva, a göröngyös utat végigjárva jutott el „a csillagokig”. Emlékeztetett arra, hogy az alkotó sok nehézségen ment keresztül: a második világháború idején besorozták, többször megszökött, hónapokig bujkált az Epreskert egyik romos műtermében.  Csak 1947 őszén kapta meg rajztanári és festőművészi oklevelét, negyvenéves korában rendezhette meg első önálló kiállítását. Utóbbi indította el a döntő változásokat az életében. 

– Lélekben sosem szakadt el a gyermekkori tájtól és a szülőföldje, az itt élők is őrzik őt. A Millennium tiszteletére Csete György építész emlékkápolnát épített a medgyesegyházi parkban, szülőházánál pedig most emléktáblát avatunk. A művész Istentől kapott ajándéknak tekintette tehetségét, amelyet szeretetté akart alakítani, hogy színeivel harmóniát varázsoljon a lelkekbe. Ez a mi díszpolgárunk hagyatéka, feladatunk, hogy éljünk vele tette hozzá a Schéner nevét viselő evangélikus általános iskola igazgatóhelyettese. 

A szülőház falára helyezett emléktáblát Sütő Mária Márta alpolgármester és Kraller József polgármester leplezte le, majd az egyházak, civil szervezetek, közintézmények, nemzetiségek képviselői elhelyezték koszorúikat.

Mint megírtuk, Békéscsabán is emléktáblát avattak Schéner Mihály emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában