Munkamegbeszélés

2023.01.17. 09:44

Számba vették az előző évben elért eredményeket Méhkeréken

Köszönetet mondtak a közfoglalkoztatás keretében értékteremtő munkát végző méhkerékieknek, valamint számba vették az elmúlt évben, sőt évtizedben elért eredményeket is azon a munkamegbeszélésen, amelyet hétfőn rendeztek Méhkeréken, a művelődési házban.

L. B.

Tát Margit polgármester sorolta az eredményeket. Fotó: Méhkerék

Tát Margit polgármester kiemelte: a járási startmunka mintaprogramok keretében a faluban egy olyan közösség jött létre, amely példaértékű lehet minden település számára. A méhkerékiek szorgalma, kitartása, munkabírása vitathatatlan. Hozzáfűzte: a közfoglalkoztatásban létrehozott eredmény kézzel fogható, arra méltán lehet büszke a falu. A dolgozóknak hála gördülékenyebben mennek a kötelező önkormányzati feladatok, az étkeztetéstől az utak karbantartásáig.

A mezőgazdasági, a helyi sajátosságokra épülő és a szociális jellegű projektekben 46-an végeztek hasznos, értéket teremtő munkát tavaly Méhkeréket szolgálva, gazdagítva. A Belügyminisztérium által biztosított 67 millió forintos támogatást a falu 277 ezer forintos önerővel egészítette ki.

A mezőgazdasági programban fóliás és szabadföldi zöldségtermesztést folytattak, a friss, jó minőségű alapanyagokat – a salátától a karalábén át a csemege uborkáig – a napközi otthonos konyha használta fel. Emellett cirokot termesztettek, valamint virágpalántákat ültettek.

A helyi sajátosságokra épülő projektben 180 négyzetméternyi gyeprács került a piac előtti térre. Az óvoda előtt egy 121 négyzetméteres öntött betonparkolót alakítottak ki. A Damjanich utca 8. szám alatt fából építettek pagodát, amely meghatározó eleme lesz a közösségi térnek. Emellett feldolgozták a mezőgazdasági programban termelt javak egy részét, így savanyúságokat, befőtteket, lekvárokat készítettek. A tésztaüzemből több mint 2 ezer kilogramm száraztészta és 13 ezer péksütemény került ki, hozzájárulva a gyermek- és szociális étkeztetés változatosságához.

A szociális jellegű programban 48 tonna dolomit kő felhasználásával őrizték meg a szilárd burkolattal nem rendelkező utak állagát. Továbbá kitisztították és rendbe tették a belterületi csapadékvíz-elvezető árkokat, köztük az E-V jelűt is.

Tát Margit polgármester kiemelte: évről évre egyre több valódi értéket teremtenek a közfoglalkoztatásnak és persze a benne dolgozók megfelelő hozzáállásának köszönhetően. 2021 végén érték-leltárt készítettek, amelybe nyolc tételt vettek fel, ezek közül kettő bekerült a kormányhivatal kezdeményezésére összeállított Békés Vármegyei Közfoglalkoztatási Értéktárba is: a Borszéki Tivadar tábornok tér, valamint a tésztaüzem és a termékei.

A rendezvényen Méhkerék Község Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért elismerésben részesült Juhász Mihályné és Bordás László – a közfoglalkoztatásban végzett tíz évnyi értékteremtő szolgálatukért –, illetve Juhász László és Szferle György. De köszönetet mondtak Ruzsa Jánosnak is, akinek lélekjelenléte, bátorsága és felelős magatartása nélkül az óvoda a tűz martalékává vált volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában