Békés vármegye

2023.01.18. 13:55

Sokan össze-vissza kapcsolgatják a ködfényszórót

Bár a KRESZ nem határozza meg pontosan, hogy milyen esetben szabad és érdemes ködfényszórót és ködlámpát kapcsolni, a hírportálunknak nyilatkozó autósoktatók szerint akkor, ha valóban sűrű a köd vagy nagyon esik a hó. A tapasztalatuk szerint sok sofőr indokolatlanul, ráadásul úgy használja, hogy annak semmi értelme.

Licska Balázs [email protected]

Csak indokolt esetben használjunk ködfényszórót!

Forrás: Shutterstock

Az egyik jogszabályból sem olvasható ki, hogy mikor, azaz milyen körülmények, látási viszonyok esetén indokolt a ködfényszóró, ködlámpa használata – írták a Közlekedéstudományi Intézet honlapján. Mint fogalmaztak: a józan ész szerint abban az esetben, ha leszáll a köd, célszerű, de akkor sem kötelező a használata.

A kreszvaltozas.hu oldalon pedig jelezték, hogy ködben a távolsági bekapcsolásával fényfalat emel a sofőr, rontva a látási esélyeket. Van olyan köd, amelyben elég a tompított használata, illetve van olyan, amelyben szerencsésebb kiegészítőként bekapcsolni a ködfényszórót: ennek hatékonysága nagyban függ az autótípustól, a ködfényszóró elhelyezésétől. Annál hatékonyabb, minél lejjebb van, mert úgy be tud világítani a köd alá, így nő a látótávolság. A hátsó ködlámpákkal pedig az észlelési távolságot lehet növelni. Ezek viszont a helyzetjelzőknél erősebb fényűek, ezért is zavaró az indokolatlan használatuk ködmentes, csapadékmentes környezetben.

A KRESZ-ben foglaltak szerint tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, amennyiben ez a látási viszonyok szerint indokolt 

– erre hívta fel a figyelmet mind a két, hírportálunk által megkérdezett gépjárművezető-szakoktató. Horváth László és Bielik Pál is hozzátették, hogy ez a megítélésük szerint sűrű ködben vagy hóesésben fordulhat elő.

– Két villanykaró között alapesetben 50 méter a távolság. Ha tehát csak egy oszlop látszódik, akkor szerintem már sűrű a köd – ecsetelte Horváth László, aki szerint semmi értelme nappal enyhe páránál bekapcsolni a ködfényszórót és a ködlámpát, és úgy világítani, mint a karácsonyfa. Hangsúlyozta: nagyon fontos minden egyes fényszórónál és lámpánál, hogy oda világítsanak, ahova kell, azaz, hogy megfelelően beállítottak és karbantartottak legyenek.

– A ködfényszórónak és a ködlámpának akkor van értelme, ha a tompított és a távolsági elveszik, mert akkora a köd, és a sofőr tényleg többet lát, észlel a környezetéből. Egyébként nem indokolt semmilyen téren, hiszen csak 20-30 méteres távolságra fejti ki a hatását. Például teljesen felesleges éjszaka akkor bekapcsolni, ha nincs köd. Sőt: a hátsó ködlámpa olyan erős piros fényt ad, mint a féklámpa, ráadásul folyamatosan, ami nagyon irritáló lehet – magyarázta Bielik Pál.

Horváth László nem hallott olyanról, hogy valakit megbüntetett volna a rendőr a ködfényszóró és a ködlámpa szabálytalan használatáért, és Bielik Pál sem értesült mostanában ilyen esetről, ám felhívta a figyelmet, hogy ettől függetlenül indokolatlan esetben akkor sem szabad bekapcsolni.

– Az autósok 10-15 százaléka viszont indokolatlanul kapcsol – folytatta Bielik Pál, aki szerint feltűnési viszketegségről lehet szó elsősorban ezeknél a sofőröknél. Horváth László szerint ugyanakkor előfordulhat az is, hogy néhányan nem szándékosan, hanem figyelmetlenségből használnak ködfényszórót és ködlámpát: ugyanúgy, mint amikor véletlenül távolságit kapcsolnak tompított helyett, és nem nézik a műszerfal erre utaló jelzéseit.

– A nappali menetjelző esetében fontos tudni, hogy ha az van bekapcsolva, akkor a hátsó helyzetjelző nem működik. Tehát valamelyest is korlátozott látási viszonyok között nem szabad csak a nappali menetjelzővel megelégedni lakott területen kívül – tanácsolta Horváth László.

Szabálysértést követnek el a renitensek

A rendőrségen is a KRESZ-ben foglaltakra hívták fel a figyelmet, miszerint tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Álló járművön – a forgalmi okból megállót kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót és ködfényszórót használni ilyenkor is tilos. Mint idézték: azok, akik megszegik a rendeletben meghatározott, a közúti közlekedésre vonatkozó előírásokat, szabálysértést követnek el. Ilyenkor a rendőrök mérlegelhetnek, és megítélésük alapján figyelmeztethetnek, bírságot szabhatnak ki vagy feljelentést tehetnek. Amennyiben helyszíni bírságot szabnak ki az elkövetővel szemben, annak összege 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában