Tradíció

2023.01.29. 17:01

Országos román bált rendeztek Gyulán – galériával

Több mint négyszázötvenen vettek részt az immáron hagyományosnak számító országos román bálon, amelyet szombaton rendeztek a gyulai Román Kulturális Centrumban. Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke hírportálunknak elmondta, a program tradíciónak számít a hazai románság életében.

P. G.

Fotó: Kiss Zoltán

– Legutóbb 2020-ban tudtuk megtartani az eseményt, mert azt követően a járvány miatt nem lehetett életre hívni a bált – tette hozzá. Mint kiemelte, szombaton viszont soha nem látott érdeklődés mellett szervezték meg a rendezvényt, több mint négyszázötvenen ugyanis még soha nem voltak a programon.

Kozma György kiemelte, az ország szinte valamennyi románok lakta településéről érkeztek vendégek a gyulai bálra, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, a budapesti régió és Békés vármegye egyaránt kiemelten képviseltette magát, és természetesen eljöttek a bálra az önkormányzat romániai partnerei is.

Megnyitó beszédet mondott Kozma György, amelyet unikumnak számító kulturális műsor követett. Ennek keretében egyszerre voltak jelen a színpadon a magyarországi román néptáncosok, akik eleki, méhkeréki, kétegyházi és bánáti táncokat adtak elő óriási sikerrel. Ezután vacsorával folytatódott a program, a zenét pedig a szatmárnémeti Favorit zenekar szolgáltatta.

Az est egyik különleges pillanata volt, hogy felidézték a régi román bálok jellegzetes szokását, a jocot. A Kovács zenekar méhkeréki nótákat húzott, amire a résztvevők a régmúlt szokásainak megfelelően együtt táncoltak. Az elnök hangsúlyozta, a rendezvény remek hangulatban telt, és jól szolgálta az összetartozás érzésének erősítését, illetve a hagyományok megőrzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában