Tudáspróba

2023.01.29. 13:13

Ön mennyit tud saját jelszava erősségéről?

A legtöbben nem foglalkozunk jelszavunk erősségével, egyszerűen lusták vagyunk rendes, szuperbiztos jelszót beállítani magunknak, pedig ez az első és legfontosabb kiberbiztonsági lépés, amit fontos lenne megtennünk. Január 28-án volt az adatvédelem nemzetközi napja. Ennek apropóján arra vagyunk kíváncsiak, ki, mennyire ismeri a jelszavak történetét, fontosságát, saját jelszavának erősségét. Következzék heti kvízünk!

G. Cs.

Fotó: shutterstock.com

1.
Tudja-e, hogy az adatlopások hány százalékát követik el lopott, feltört jelszavakkal?
2.
Melyik az a jelszó, ami a legfrissebb felmérés szerint a legrosszabbnak bizonyult?
3.
Az egyedi jelszó mellett mi az a jelszótípus, amit a leggyakrabban használunk?
4.
Mennyi lehetséges kombinációt jelent egy 8 betűből álló jelszó?
5.
Ha egy nagybetűt is hozzáadunk a 8 betűs jelszavunkhoz, az már 53,5 billió kombinációt jelent. Mennyi ideig tart így a jelszó feltörése egy hackerprogramnak?
6.
Ha ezt a nagybetűt is tartalmazó jelszavunkat már 12 betűsre bővítjük, akkor mekkorára nő a jelszó feltörési ideje?
7.
Itt még nem állunk meg: egy 12 karakterből álló jelszónak, ami kis-és nagybetűket, számokat és karaktereket is tartalmaz, mekkora a feltörési ideje?
8.
A legtöbben ugyanazt a jelszót használjuk több fiókunknál is. Na de egy átlagembernek hány különböző online fiókja van a felmérések szerint?
9.
Az 123456 mellett a password is a leggyengébb jelszavak közé tartozik. Ezt a világon hány alkalommal használták 2022-ben?
10.
Egy kis érdekesség a végére: ki volt az első, számítógépes jelszólopást elkövető személy?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában