Orosháza mecénása

2023.01.19. 10:09

Nyolcvanéves lett harmincezer gyermek apukája, dr. Kaáli Nagy Géza

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli dr. Kaáli Nagy Géza professzor, aki Gyulán született 1943. január 19-én. Az orosháziak mecénásaként is ismert orvos, gyűjtő igen gyakran visszatér egykori középiskolájába, a Táncsics gimnáziumba, ahol számos alapítvánnyal segíti, támogatja a fiatal tehetségeket. Készül a februári Sámli bálra is, amelynek védnöke.

Csete Ilona [email protected]

A professzor a dörgicsei autó-motor múzeumban. Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

Nem telik el egy nap sem úgy a dörgicsei autó-motor múzeumban, vagy az orosháziban, hogy a látogatók közül valaki ne fedné fel féltve őrzött titkát dr. Kaáli Nagy Gézának.

– Professzor úr, a mi gyermekük is önnek köszönheti életét, örökké hálásak vagyunk érte...

Dr. Kaáli Nagy Géza professzor közel fél évszázadon keresztül az Egyesült Államokban élt. Klinikai munkát végzett, kutatott és tanított. Szabadalmai, és az ambuláns körülmények között végzett lombikbébi kezelések amerikai bevezetése, nemzetközileg is ismertté tette. Az Albert Einstein Egyetemen lett a szülészet-nőgyógyászat professzora. Dr. Kaáli Nagy Géza számos magyar és amerikai kitüntetés birtokosa. Mindhárom gyermeke New York-ban született, orosházi felesége szintén szülész-nőgyógyász.

Jelenleg Magyarországon élnek, mérhetetlen energiájának köszönhetően a professzor élete egyik legtermékenyebb szakaszában van. Felépítette az ország legnagyobb, legváltozatosabb autó-motor múzeumát, mely rövid idő alatt a környező országok veterán rajongói számára is vágyott turisztikai célpont lett. Orosházán szintén látogatható motormúzeuma. Egykori alma materében, az orosházi Táncsics Mihály gimnáziumban egy olyan regionális tehetséggondozó műhelyt hozott létre, amely a következő generációk biológusainak, orvosainak és kutatóinak biztosít továbbtanulási lehetőségeket. Vitorlás csapata, a Team Kaáli katamarán – az egyetlen női kormányossal a mezőnyben – a tavalyi balatoni versenyszezonban kiemelkedően a legjobb teljesítményt nyújtotta.

– Dr. Kaáli Nagy Géza egy élő legenda és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy munkatársai lehetünk. Családja, barátai és ismerősei nevében is szívből gratulálunk 80. születésnapja alkalmából, további munkájához erőt és egészséget kívánunk – fogalmazott Nagy R. Attila, a Kaáli Autó-Motor Múzeum ügyvezető igazgatója a születésnapost köszöntve.

Névjegy

Dr. Kaáli Nagy Géza az orosházi Táncsics Mihály gimnázium elvégzése után 1968-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát. 1969-ben öccsével együtt az Egyesült Államokba emigrált, majd 1976-ban lett szülész-nőgyógyász szakorvos a Cornell Egyetem gyakorló kórházában. 1976-1983 között New Yorkban a Columbia Egyetem szakorvosaként, instruktorként dolgozott. 1983-ban meghívták az Albert Einstein College of Medicine szülészeti és nőgyógyászati klinikájára, ahol 2002-ben professzori kinevezésben részesült.

Amerikai tevékenysége mellett 1992-ben Budapesten létrehozta az asszisztált reprodukcióval foglalkozó Kaáli Intézetet. Egykori gimnáziumának,a  Táncsicsnak legfőbb mecénása. Aktív sportember, kedvence a katamarán versenyvitorlázás és az úszás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában