Gyula

2023.01.26. 19:11

Népirtások, háborús borzalmak túlélői szólalnak meg tananyagukban

A videóinterjúk felhasználási lehetőségei a pedagógiai munkában címmel tartottak a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási, kulturális szervezet és a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának együttműködésében tanártovábbképzést csütörtökön délután a Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban.

P. G.

Vas Miklós és Szőnyi Andrea tartott prezentációkkal alátámasztott előadást a szervezet munkájáról

Fotó: Für Henrik

Kiss László, a Zachor Alapítvány gyulai nagykövete elmondta, a szervezet olyan tananyagokat fejleszt, olyan ismereteket ad át, amelyekben népirtások, háborús borzalmak, egyéb tragédiák traumatizált túlélői, szemtanúi szólalnak meg.

– Ezekből, illetve plakátokból, szövegekből, visszaemlékezésekből állítanak össze tananyagot. Az érintett korszakok nagyon sokrétűek, a holokauszttól a svábok deportálásáig, a ruandai népirtástól az örmény népirtásig rengeteg témát dolgoznak fel ezen a módon – tette hozzá.

Mint a továbbképzésen megtudtuk, az alapítvány életre hívott egy országos hálózatot, amelynek Kiss László a gyulai nagykövete, akinek invitálására érkeztek a szervezet tagjai csütörtökön a Gyulai Erkel Gimnáziumba.

Az eseményen Szőnyi Andrea, az alapítvány igazgatója és munkatársa, Vas Miklós tartott prezentációkkal alátámasztott előadást a szervezet munkájáról. Kiss László kérdésünkre kiemelte, a képzés, illetve a bemutatott tananyagok nemcsak a történelemtanárok számára hasznosak, nemcsak oktatási szempontból érdekesek, hanem minden saját kora iránt érdeklődő számára azok lehetnek.

Simon Erika, a békéscsabai evangélikus gimnázium pedagógusa az IWalk alkalmazást mutatta be, amelyet diákjai már a gyakorlatban is használtak. Az alkalmazás segítségével a látogatók és a diákok a történelem autentikus helyszíneit és emlékműveit fedezhetik fel, amelyek bemutatják a túlélők és a népirtás, az erőszak és a tömeges atrocitások tanúvallomásait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában