Kompenzáció

2023.01.03. 19:58

Nagy segítséget jelent legnagyobb városainknak az energiatámogatás

Megjelent, hogy a 10 ezer lélekszám feletti városoknak mekkora támogatást biztosít a kormány a megemelkedett energiaárak miatt. Békés 144 millió, Békéscsaba 705 millió, Gyomaendrőd 194 millió, Gyula 430 millió, Mezőberény 58 millió, Orosháza 308 millió, Szarvas 87 millió forintot kap. A megkérdezett települési vezetők jelentős segítségnek tartják a megítélt forintokat.

Hírlap-összeállítás [email protected]

A közvilágítás biztosításában is sokat jelentenek a most megítélt forintok /Fotó: MW-archív/

Békés 144 millió 121 ezer forintos támogatást kap. Kálmán Tibor polgármester elmondta, az összeg nagy segítséget jelent.

– Gőzerővel készítjük az idei költségvetést, természetesen az önkormányzat mindennapi működésére és a rezsiköltségekre is fordítunk a támogatásból, de olyan kiadásokban ugyancsak gondolkodunk, amelyek hosszú távon elősegítik a gazdaságosabb működést energetikai és városüzemeltetési területen egyaránt – fogalmazott Kálmán Tibor.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos ilyen jellegű beruházás valósult meg, de újabb épületek hőszigetelése, újabb napelemek telepítése, elektromos kazánok használata és hőszivattyú beépítése is szóba jöhet.

A városüzemeltetés terén pedig olyan gépek, eszközök beszerzését tervezik, amelyek szintén gazdaságosabb teszik a feladat ellátását. Hozzátette, nagyon fontos lesz, hogy a jelenlegi rezsiárak mellett miként tudják összeállítani az idei büdzsét. Hangsúlyozta, a támogatás elnyerése is mutatja, hogy kiválóan dolgoznak együtt Dankó Béla országgyűlési képviselővel.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Békéscsaba 705 millió forintot kap a megemelkedett rezsiköltségek kompenzálására – írta közösségi oldalán Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, emlékeztetve: nemcsak a családok és a vállalkozások, hanem az önkormányzatok számára is kihívást jelentenek az elszabaduló energiaárak. A kormány normatív számítási rendszer, az adóerőképesség szerint segíti a 10 ezer lélekszám alatti településeket, illetve egyedi elbírálás alapján, számos szempont együttes figyelembevételével a 10 ezer lélekszám feletti városokat. 

Szarvas Péter polgármester emlékeztetett, a városi közgyűlés az elmúlt időszakban többször is foglalkozott a megemelkedett energiaárak következményeivel.

Takarékossági intézkedéseket vezettek be, valamint az intézményeket és a cégeket szintén a villamos energiával és a gázzal való spórolásra kötelezték.

A megnőtt árak miatt idén a tavalyinál várhatóan 1,5-2 milliárd forinttal többet kell az önkormányzatnak rezsire költenie. A 700 millió forintos támogatást azt jelenti, hogy ezt a pluszt részben fedezi a kormány, és ezt figyelembe véve készítik elő az idei költségvetést.

Gyomaendrőd 194 millió 884 ezer forintos támogatásban részesül. Toldi Balázs polgármester elmondta, nagyon örül a támogatásnak.

– Úgy kezdtük az évet, hogy előzetesen 250-300 millió forintos hiánnyal számoltunk a rezsiárak emelkedésével összefüggésben a költségvetésben. A megkapott forrás ezért is óriási segítség – fogalmazott. A polgármester kifejtette, az összeget az idősellátásban, a közvilágításban, az étkeztetésben, önkormányzati intézmények működésében használják majd fel, olyan területeken, ahol kevésbé nyílik lehetőségük az energiamegtakarításra.

Gyula önkormányzata 430 millió 553 ezer forintos támogatás kap a rezsiköltségekre. A város polgármestere, dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, a kormány ezúttal sem hagyja magára az önkormányzatokat. Mint mondta, a 10 ezer lélekszám alatti települések normatív támogatást kapnak, a 10 ezer lakosnál nagyobb települések pedig egyedi támogatásban részesülnek.

Elmondta, előzetesen többfordulós egyeztetést folytattak Balla György miniszteri biztos koordinálásával. Személyesen is tárgyaltak, és írásban is szolgáltattak adatokat. Az együttműködés két területre koncentrálódott, egyrészt vizsgálták, hogy tavaly mennyivel emelkedtek az önkormányzat energiaköltségei, és erre az évre mekkora emelkedés várható.

A másik kérdéskör során azt vették górcső alá, hogy milyen takarékossági intézkedéseket tesznek, illetve tettek. Ezek alapján született meg a kormánydöntés.

– A támogatás óriási segítséget jelent, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Gyula nyitva marad – tette hozzá a polgármester, aki kiemelte, ezúttal is dr. Kovács József országgyűlési képviselővel dolgoztak együtt a támogatás érdekében.

Mezőberény 58 millió 601 ezer forintos támogatásban részesül. Siklósi István polgármester kifejtette, minden forrásnak örülnek, ami javítja költségvetési helyzetüket. A megítélt összeg körülbelül egynegyede a rezsiárak emelkedéséből adódó többletköltségeknek, és nagy segítséget jelent számukra. A polgármester kiemelte, bíznak abban, hogy újabb támogatási források is elérhetővé válhatnak, esetleg a 10 ezer lakos feletti települések is kaphatnak majd forrásokat a közvilágítás működtetéséhez, ami ugyancsak jelentősen javítaná a költségvetési kondíciójukat.

Szarvas alpolgármestere, Molnár Etele ismertette, hogy az önkormányzat számára jelentős segítséget jelent a közel 90 millió forintos támogatás, a megnőtt energiaárak okozta többletköltségek komoly hányadát fedezhetik belőle a jelenlegi számítások szerint. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre Szarvas esetében pontosan nem látni, miként alakulnak az energiaárak, vannak olyan tételek, amelyet ezt követően realizálódnak. Rendelkeznek tartalékokkal, illetve az elmúlt időszak előrelátó beruházásai nyomán sok városi ingatlanra szereltek fel napelemeket, a fűtés terén is a termál a meghatározó, mindezek pedig a költségeket mérsékelhetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában