Emblematikus olvasnivaló

2023.01.26. 06:30

Megjelent csabaiságuk egyik szívügye, a Čabiansky kalendár

Békéscsaba újratelepítésének időszakától a háztartások elmaradhatatlan, emblematikus tárgya, olvasnivalója a Čabiansky kalendár, vagyis a Csabai kalendárium. Idén is megjelentette a Csabai Szlovákok Szervezete szlovák nyelven, felelős kiadója Lászik Mihály elnök, főszerkesztője Krajcsovics Hajnalka ügyvezető.

Nyemcsok László, [email protected]

Mladonyiczki Anikó, a Csabai Szlovákok Szervezetének munkatársa

Fotó: Bencsik Ádám

– Korábban az evangélikus vallási és szlovák jegyeket hordozta magán a kiadvány, mára azonban vallási mivoltát elveszítve a terület szlovákságáról és a csabaiságról szól – hangsúlyozta Krajcsovics Hajnalka. – Míg régebben a gazdaságoknak hasznos ismereteket és vallási küldetést fogalmazott meg néhány kulturális, közösségi információval kiegészítve, addig ma a tartalma inkább a közösségi élethez, annak értékeihez kötődik a városban és környékén. Régen szervesen kapcsolódtak Csabához földterületek, s bár ma már ezek önálló települések, de a Csabához kapcsolódásuk, az együttműködés megvalósul.

A kalendárium idei száma a megszokottól kicsit eltérően szűkebb területre, a békéscsabai szlovákságra összpontosít. A kezdetektől megtalálható a kiadványban a jegyzetelő rész, és e felett Békéscsabára jellemző fotók láthatók mind a szlovákság, mind a városi közéletének pillanataiból. Egy évkönyvhöz illően a szerkesztőség egy igazi csabai szlovák újévi jókívánságot idéz. A szerkesztői bevezető után négy fejezetre tagolódik a kalendárium. Ezeknek a címe: A csabai szlovákok életéből; Évfordulók, jubileumok, partnerségek; Az alföldi szlovákság  fiatal tehetségei és kitüntettjeink; A 2022-es év – Csaba és vonzáskörzete szlovák eseményeinek krónikája szeptemberrel bezárólag.

– Az első fejezet széleskörű skálán mozog a csabai evangélikus könyvkereskedéstől (a kalendárium első kiadója az evangélikus egyház volt) magának a Csabai kalendáriumnak a 100 évre visszatekintő tudományos feldolgozásáig. Tartalmazza a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete tudományos diákversenyének összeállítását, valamint a mai csabai szlovák élet jellegzetességeit mind hivatali, mind közösségi területen. Vajon mi lehetett az a csilingelő orgona? Ez is megtudható, hasonlóan ahhoz, miért érdekes számunkra Tökfalu, miért állt ott meg az idő, mitől érzi magát a csabai szlovák közösség tagjának valaki – hangsúlyozta a főszerkesztő. – A második fejezet a szlovákiai kötődés hasznos linkjeire és jubileumára világít rá, valamint Csaba és vonzáskörzete évfordulót ünneplő szlovák közösségeinek és a hozzájuk kapcsolódó intézményeknek az élményszerű bemutatását találhatja meg az olvasó. Tavaly új partnerségek is köttettek, melyek közül kinek ne lenne ismerős Szimő (Zemné), Jedlik Ányos szülőföldje és a szikvíz, mellyel a település önmagát „Ahol a természet elcsábít” szlogennel hirdeti. A harmadik fejezet a csabai szlováksághoz kötődő kitüntetetteket mutatja be, illetve a jövő reménységeit, szüleik szavaival.

Mivel is lehetne lezárni egy kiadványt, ha nem egy összegzéssel. Mivel azonban a kiadvány szeptember végéig öleli fel a múlt évet, a többi anyag a Csabai Szlovákok Szervezetének közösségi oldalán december 31-i befejezéssel két nyelven olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában