Általános iskola

2023.01.18. 06:49

Konténertantermekkel oldják meg a bővítést az orosházi intézményben

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kibővített udvarán földmunkák keltették fel a szomszédos piaci forgatagban résztvevők figyelmét. Mint arról korábban beszámoltunk, az oktatási intézmény az osztálybővítéseket modern konténerek telepítésével oldja meg.

Csete Ilona [email protected]

Véghné Pintér Lillával jártunk a bővítés helyszínen. Előkészítették a területet. Fotó: Für Henrik

Konténertantermeket létesítenek az iskolának azon a részén, amit hajdan a piacbővítés idején átadtak, most viszont a képviselő-testület döntésének eredményeként visszakaptak. A talajelőkészítő munkák megkezdődtek. Erről is beszélgettünk a helyszínen Víghné Pintér Lilla igazgatóval.

Mint kifejtette, számos előírásnak kell megfelelniük annak apropóján, hogy két tanítási nyelvű intézmény az övék. Többek között számos tantárgyat csoportbontásban tanítanak, amihez hely, több plusz tanterem kell. Jelenleg 480 diákjuk van 22 tanulócsoportban. Rendelkezésükre áll 25 tanterem az épületen. 

– Például az angol nyelvet és az angol nyelven tanított tantárgyakat is egy osztály két csoportra bontva tanulja, tehát két tantermet foglalnak el a diákok. Megérett az idő a bővítésre, ez beigazolódott. Először építkezésben gondolkodtunk. De hova és mit? Voltak pályázati törekvéseink. Az idő sürgetett, korunk legmodernebb konténertantermeinek a telepítése lesz a jó megoldás, e mellett döntöttünk – részletezte.

Mint ismertette, a piac területéből visszakapták az eredetileg is az iskolához tartozó részt, méghozzá térítésmentesen. A lezárás kerítéssel már megtörtént, ezt látják az emberek. Jogosan vetődik fel a kérdés, mi történik a kerítésen túl?

– Túl vagyunk minden olyan dokumentációs procedúrán mint terveztetés, engedélyeztetés. A régi, raktárnak használt épületet és a kerítést elbontottuk, a faházunkat, a kerékpártárolót áthelyeztük, vagyis az építési területet alkalmassá tettük arra, hogy elkezdődjenek a víz, a szennyvíz, a villamoshálózat földmunkálatai – sorolta az eddigieket az igazgatónő.

Úgy tervezik, májusban érkezhetnek a konténerek, az összeszerelés 18 nap alatt helyben történik majd (3 tanterem, egy tanári szoba, folyosó, lány és fiú mosdók, raktár).

– Egyelőre lapostetős megoldás készül, de vállaltuk, hogy öt éven belül, a városképi megjelenés miatt, nyeregtetőt helyezünk a konténerekre – tette hozzá a folytatásban rájuk váró feladatról is szót ejtve az igazgató.

A tantermek 52 négyzetméteresek, tágasak, energiatakarékosak, ablakokkal, redőnyökkel, klímával felszereltek. Mindhárom teremben lesz aktívtábla és wifi. A beruházás teljes költségét az iskola fenntartója, az Orosházi Református Egyházközség finanszírozza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában