Érvek és ellenérvek

2023.01.28. 18:40

Kihalt a város vagy csak meg kell keresni a szórakozási lehetőségeket Békéscsabán?

Ki hogyan üti el az idejét Békéscsabán, ha éppen csavarogni támad kedve barátokkal vagy a családdal? – ezt a kérdést vetették fel a minap a közösségi portálon, az egyik békéscsabaiakat tömörítő csoportban. Volt, aki azt írta, hogy kihalt a város, nincsenek szórakozóhelyek, mások szerint viszont igenis vannak programok és lehetőségek, csak keresni kell azokat.

Licska Balázs, [email protected]

A vendéglátósok szerint változtak a szokások, a fiatalok nem a szórakozóhelyeket, hanem a házibulikat kedvelik

Forrás: Shutterstock

Volt, aki azt írta, hogy miközben régen voltak nagyon jó helyek, mostanra pár menő kocsmán kívül nincs igazán olyan hely, ahol másokkal ismerkedni lehetne, pénteken és szombaton szinte nincs senki a belvárosban. Többen is írták, hogy ebben az is közrejátszik, hogy változtak a szórakozási szokások. Mások kocsmákat ajánlottak, ahol lehet biliárdozni, csocsózni, dartsozni, kártyázni, megint mások pedig jelezték, hogy igenis vannak beülős lehetőségek – kávézók, cukrászdák, pékségek –, illetve programok is, csak keresni kell azokat, hiszen hirdették a rendezvényeket.

– Nagy tömegeket kiszolgáló lehetőségek valóban nincsenek – mondta Zsótér Mária, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke. De szerinte nem is a nagy tömegrendezvények a sikeresek, a kis közösségek irányába kell elmenni. Például a fiatalokat sem lehet egy kalap alá venni, ennek a korosztálynak is rengeteg rétege van, hiszen sok függ a konkrét életkortól, az érdeklődési körtől, attól, hogy hol lakik. Kiemelte azt is: abban, hogy legyenek kikapcsolódási alkalmak, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozások mellett az egyéneknek is van felelősségük. 

Zsótér Mária: „A kanapéharcosság helyett cselekvésre van szükség.” 
Fotós: Bencsik Ádám

– A kanapéharcosság helyett cselekvésre van szükség. Mindenkinek fel kell tennie a kérdést, hogy ő mit tehet – folytatta. Zsótér Mária hozzáfűzte: az alapítvány üzemelteti a városi közösségi ifjúsági teret a Széchenyi-ligetben, ahol arra igyekeznek megtanítani a fiatalokat, hogy legyenek gondolkodók és cselekvők, hogy hozzanak létre saját maguknak közösségeket. Egyébként szerinte a közösségi portál tele van programajánlattal a mostani időszakban is, és ugyan lehet, hogy nem száz százalékig az, amit pont az illető keres, de az vitathatatlan, hogy vannak lehetőségek. 

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, a takarékossági intézkedések és a részleges bezárások miatt most valóban szűkültek a lehetőségek, de Békéscsabán a hasonló méretű városokhoz képest így is kiemelkedő a kínálat. A közösségek tudnak működni, hétfő kivételével a kis házak közül is valamelyik nyitva tart.

De összességében az, hogy nincs szórakozási lehetőség a városban, szerinte nem igaz. Decemberben például 16 koncertet szerveztek, amelyeken sok fiatal is részt vett, és például a Tankcsapda fellépésén rekord született azzal, hogy a házban egyszerre 1200-an tomboltak. Nyáron pedig fogalommá vált a stég nem csak a békéscsabaiak számára, mivel a koronavírus-járvány utáni időszakban mindenki a szabadban keresett magának kikapcsolódási alkalmat.

– Az elmúlt években egyébként divattá vált, hogy a fiatalok nem mennek szórakozóhelyekre, hanem otthon szerveznek mondhatni házibulikat, több okból is – magyarázta. Ennek komoly elszívó hatása van a vendéglátósok szerint – akiknek szintén betett a járvány és az energiaválság –, de nekik is el kell gondolkodniuk, hogy érdemes-e péntekre és szombatra koncertet szervezniük a Csabagyöngye Kulturális Központban, és ha igen, akkor hány órakor célszerű kezdeni.

A Garabonciás napok egyedülálló a középiskolások életében
Fotós: Für Henrik

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke szerint is változtak a kikapcsolódási szokások, a fiatalok nem diszkóba, hanem házibulikba mennek. A szórakozási lehetőségek megteremtése egyébként a vállalkozások felelőssége, és ők nyilván nézik a piacot, hogy mire van kereslet, az alapján alakul a kínálat is. Az önkormányzatnak a kulturális szolgáltatások nyújtásában van szerepe, és bár most a lehetőségek szűkültek az energiaválság miatt, azért vannak.

A Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház is nyitva van részlegesen. Vannak jó vendéglátóhelyek és szálláshelyek is a városban. A CsabaParkban lehet sétálni, az Árpád fürdő szolgáltatásai többségében szintén elérhetők. Sőt korcsolyázni is lehet a rendezvénypajtában – válaszolta a felvetésre, hogy ha most érkezne néhány turista pár napra a városba, akkor mit ajánlana nekik.

A közösségek teszik élhetővé a várost

Budapesthez vagy Szegedhez képest nyilván kevesebb a szórakozási lehetőség Békéscsabán – mondta dr. Szigeti Béla, a város ifjúsági és sportbizottságának elnöke. Emlékeztetett, hogy az önkormányzat sokat tett azért, hogy közösségi tereket hozzanak létre a fiataloknak, ilyennek mondta a Széchenyi-ligetben lévő helyszínt vagy a MÁV-sporttelepen lévő extrém sportpályát. Kiemelte a Garabonciás napokat, hogy a rendezvény egyedülálló a középiskolások életében.

– Nem is a hely hiánya a probléma, hanem az, hogy elment a városból az a társaság, amellyel jól érezte magát egy egyetemista, főiskolás korú fiatal. Hiszen amikor összejön Békéscsabán ez a csapat, akkor érdekes, hogy mindig találnak maguknak egy helyet – tette hozzá. Szerinte ezen korosztály számára a közösségek teszik élhetővé a várost. Ezért is fontos, hogy ha el is mennek a fiatalok a tanulmányaik miatt, akkor visszatérjenek a városba, és akkor beindul a tömegvonzás. 

– Aztán egy 30-as éveiben járónak más lesz az elsődleges szempont, hiszen előtérbe kerül a család és az, hogy mennyire biztonságos a város, hogy van-e jó óvoda, iskola. No meg az, hogy van-e számára megfelelő munkahely, de ez másik kérdés – zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában