A szakkör

2023.01.22. 15:04

Kedvenc ételek: a tejbegríz továbbra is sláger a gyerekeknél

A gyerekeknek szánt ételek közül többet már túlhaladt az idő, vannak, amik kiállták az idők próbáját úgy, ahogyan régen készítették, másokat újragondolva tesznek a tányérokra a menzákon vagy otthon. Az otthoni ételkészítéshez egyre többen bevonják csemetéiket is, illetve A szakkör gasztroblokkjában Prohászka Béla mesterszakács olyan tippeket is ad, melyeket érdemes megfogadni.

Nyemcsok László, [email protected]

A tejbegríz mindenhol sláger

Forrás: BMH

Az idősebbek közül ki ne emlékezne gyerekkora menzai paradicsomlevesére betűtésztával, a finomfőzelékre, a spenótra, a grízes tésztára lekvárral, a tarhonyás húsra, mely játékra is lehetőséget biztosított a napközi ebédlőjében: ki talál benne húst, és mennyit?

A Nemzeti Művelődési Intézet A szakkör elnevezésű projektjében több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével avatja be többek között videók segítségével az érdeklődőket egy-egy témakör  hagyományaiba, rejtelmeibe. A gasztrorészt Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke vezeti, A szakkör online felületén már 140 recept található..

Egyszerűen elkészíthető ételeket is feltöltünk folyamatosan az online felületekre

 – hangsúlyozta a mesterszakács. – 

Igyekszünk ahhoz is tippet, tanácsot adni a meghívott vendégekkel, hogy miként gondolhatunk újra, „dobhatunk fel” leleményességgel, apró finomításokkal, kiegészítő alapanyagokkal egy-egy ételt.

Nemrégiben Prohászka Béla kislányával, Andikával készített tejbegrízt, mely a gyermekek örök kedvence: – Én is nagyon szeretem, főként olyan sűrűn, ahogyan a nővérem, Fannika készíti – ecsetelte a mesterszakács kislánya a videóban, melyből kiderült az is, hogy mi a különbség a gríz és a búzadara között. Annyi, hogy a boltok polcain utóbbi néven találhatjuk meg. Andika édesapja kiemelte, a tejbegrízt készíthetjük hígabbra és sűrűbbre egyaránt, a lényeg, hogy folyamatosan keverjük főzés közben, és vigyázzunk arra, hogy ne legyenek benne görcsök.

Míg kislánya ezt a műveletet végezte, a mesterszakács gyümölcsöket karamellizált a tejbegrízhez, amit elkészülte után kakaóval és egy kis vaníliás cukorral hintett meg. Tálaláskor ugyanakkor fahéjat és pirított mandulát is tehetünk a finomság tetejére. 

A karamellizált gyümölcsök pedig az ízek kavalkádja mellett változatos színeikkel a szemnek nyújtanak esztétikai élményt. Természetesen, ha lehetséges, mindig az éppen akkor érő, friss gyümölcsöket használjuk fel. Ha nincs semminek szezonja, a déligyümölcsök közül is választhatunk.

Prohászka Béla kiemelte, A szakkörben a nyarat megidézve pár perc alatt elkészíthető, hideg paradicsomlevest is főztek mozzarella sajttal és bazsalikommal, a pásztortarhonyát sertéslapockával gazdagították, de készítettek csorbalevest és  brassói aprópecsenyét is a ma divatos streetfood-tálalásban, csorvási körözöttet, cukormentes reformtortát. Finomfőzeléket pedig nem szokványos módon, modern köntösben, és úgy, hogy finomabb és egészségesebb legyen.

Csonka Zsolt mesterszakács, a Kondorosi Csárda séfje elmondta, az általános iskolába, az óvodába és a bölcsődébe is ők készítik az ételeket. A tejbegríz mindenhol sláger, de kedvelik a gyermekek ennek a finomságnak a „közeli rokonait” is, például a tejberizst, a fahéjas-almás zabkását, valamint a mazsolás köleskását is.

Tejbegríz Prohászka Béla és Andika módra

Hozzávalók: 1 liter tej, 10 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 10 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, cukrozott kakaópor, mentalevél.

A gyümölcsraguhoz: 3 dkg kristálycukor, 10 dkg zöld szőlő, 10 dkg bordó szőlő, 10 dkg sárgabarack, 10 dkg szilva (természetesen a gyümölcsök változtathatók ízlés, szezon szerint).

Elkészítés: A hideg tejet sóval, cukorral ízesítjük. Beletesszük a búzadarát, és közepes lángon folyamatosan keverjük. Hagyjuk, hogy besűrűsödjön olyan állagúra, ahogyan szeretjük. Serpenyőben cukrot karamellizálunk, majd beletesszük a félbevágott szőlőszemeket és a negyedekre darabolt sárgabarackot, szilvát. Tálaláskor a tejbegrízt mélytányérba rakjuk, megszórjuk cukrozott kakaóporral, vaníliás cukorral, és ráhelyezzük a karamellizált gyümölcsöket. Mentalevéllel díszítjük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában